La méteo: ventades, neu i fred en un canvi de temps que ens tirarà la tardor a sobre

Protecció Civil ha activat el pla Ventcat en fase d'alerta

Tarda amb ruixats que han passat ràpid però que han deixat algunes pluges destacables a les Terres de l'Ebre. A l'Aldea s'hi han acumulat 9 l/m2, a Mas de Barberans 7, al Perelló 6, a l'Ametlla de Mar 5 i a Tortosa 4. Els xàfecs poden deixar quatre gotes en altres comarques, però en general aquest vespre el temps serà tranquil i encara poc fred. Avui la temperatura encara ha arribat als 30 graus a Girona, a Tarragona, a Bisbal d'Empordà i a Santa Coloma de Farners.

Demà el canvi de temps serà radical. A mesura que avanci el dia la sensació tèrmica anirà baixant. Entre demà i dissabte la temperatura baixarà de 5 a 10 graus en general, un canvi que anirà acompanyat de fortes ventades en molts casos. Aquest divendres nevarà amb ganes en molts punts de la serralada pirinenca, on la cota de neu baixarà fins als 1.300 metres en alguns moments. Al vessant nord els gruixos acumulats podrien arribar a superar els 30 centímetres per sobre dels 2.000 metres. A la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra dissabte encara hi seguirà nevant, amb una cota de neu que podria arribar a baixar fins poc per sobre dels 1.000 metres.

Demà al migdia i a primera hora de la tarda també caldrà estar atents a la possibilitat de tempestes curtes però fortes en algunes comarques de Girona, sobretot en àmbits com l'Empordà, la Selva i el Gironès, on podrien aparèixer tempestes curtes acompanyades de calamarsa. En general demà farà sol i el cap de setmana també començarà amb grans clarianes.

Diumenge el temps continuarà sent rúfol al nord del Pirineu, i els intervals de núvols també augmentaran a la resta. A la tarda el temps serà insegur en sectors del Montseny, punts de la Catalunya Central i també al voltant de Barcelona, on es poden presentar tempestes curtes però fortes.

Protecció Civil ha activat aquest matí l'alerta del pla Ventcat a la vista de les previsions de fort vent de cara a aquest divendres i dissabte. Les recomanacions són les habituals: fixar elements que estiguin a l'exterior i evitar passar a prop de vestides o tanques. Es recomana també extremar la precaució a muntanya perquè l’episodi anirà acompanyat d'una baixada important de la temperatura i de nevades.

El Meteocat té actiu un avís per vent que afecta la majoria de comarques, en 17 d'elles el grau de perill es considera alt, es tracta sobretot de sectors del Pirineu i especialment comarques prelitorals centrals i del sud de Catalunya, entre el Camp de Tarragona i el tram baixa del Llobregat.

Els cops de vent més forts s'entreveuen demà a la tarda en un grup de comarques més ampli del que sol ser habitual en aquestes situacions. Les ratxes de vent de 80 o 90 km/h es podrien produir no només a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i a l'Alt Empordà, sinó també a Ponent, en comarques de l'altiplà central i fins i tot en àmbits com el Penedès o l'àrea metropolitana de Barcelona. De forma intermitent el vent es deixarà sentir tot el cap de setmana, i a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Pirineu i l'Alt Empordà hi serà insistent fins diumenge.

La setmana que ve la temperatura repuntarà, però ens instal·larem en un ambient més fred que el dels últims dies. Al voltant de dimecres encara podria haver-hi sensació d'estiu en alguns moments, però a llarg termini més aviat sembla que les temperatures no seran tan persistentment d'estiu com ha passat altres anys en aquesta època. Segurament la setmana que ve tornarem a tenir dies de ruixats intermitents, sobretot a partir de dimecres.