Demà la neu reapareixerà fins i tot per sota dels 600 metres

El Servei Meteorològic ha emès un avís per acumulacions de més de 10 cm per sobre els 900 metres

Escolta aquí la previsió del temps

Avui, que és el primer dia amb l'horari d'estiu, tindrem una jornada força primaveral. Tot i la fresca de primeres hores del matí, al migdia hi haurà valors de 17 a 22 ºC a bona part del territori. Tan sols a l'Altiplà Central i al Pirineu el termòmetre quedarà una mica més frenat.

Al llarg de la tarda els núvols aniran en augment a la meitat nord i, fins i tot, hi haurà alguns ruixats a l'interior de les comarques de Girona, al Prepirineu i al vessant nord del Pirineu, principalment. La cota de neu, que en un inici se situarà entorn els 1.700 metres, baixarà fins als 1.100 metres a l'Aran i els 1.500 metres a la resta.

La tramuntana, i en menor mesura el mestral, han estat bufant amb ganes durant les últimes hores al nord del cap de Creus i al sud del Camp de Tarragona. S'ha registrat un cop màxim de 96 km/h a Portbou, 58 km/h a l'Albiol, 56 km/h a Llançà i 52 km/h a l'Hospitalet de l'Infant, com a valors més destacables. Encara bufarà amb ratxes fortes en aquestes dues zones fins a primeres hores de la tarda.

Neu per sota dels 600 metres

Al llarg d'aquesta nit creuarà un front i, darrere seu, arribarà una massa d'aire fred que farà baixar notablement la temperatura. En algunes zones del Pirineu i del sector central del país la temperatura que hi hagi aquesta mitjanit serà la més alta de tot el dia. De fet, a migdia l'ambient serà d'hivern a la majoria de comarques.

De matinada, els ruixats guanyaran terreny al Pirineu, a punts del Prepirineu, al sud de la costa Central i a l'est del Camp de Tarragona. Al llarg del matí podran estendre's per la Catalunya Central. Fins i tot, de manera més dispersa, arribaran a la resta de les comarques de Barcelona i de l'interior de Girona. La cota de neu baixarà ràpidament fins a situar-se entorn els 600 o 700 metres a l'interior a partir de migdia. Durant la tarda, tot i que els ruixats es faran més dispersos, en podrien arribar a les comarques de l'oest, tant a Ponent com a les Terres de l'Ebre.

El Servei Meteorològic ha emès un avís per aquestes nevades que poden deixar més de 10 cm de neu per sobre dels 900 metres a punts del Prepirineu oriental i del Pirineu. També a cotes elevades de les comarques de l'Anoia, la Segarra, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat i el Baix Camp la neu podria deixar-ho tot ben emblanquinat.

A la nit, les precipitacions quedaran concentrades a l'extrem sud i oest. Caldrà estar pendents de la cota de neu, ja que a l'interior de les Terres de l'Ebre i a la resta del prelitoral sud voltarà els 400 metres, tan sols. Segons el Meteocat, es podrien arribar a acumular més de 2 cm per sobre dels 500 metres, en aquests sectors.

Tongada de pluges abundants

Dimarts al matí, els ruixats més importants afectaran les comarques del sud. La cota de neu anirà pujant amb el pas de les hores i s'acabarà situant entorn els 1.400 metres a la tarda. A la resta hi haurà algunes precipitacions febles i disperses. Durant la tarda, les pluges guanyaran extensió pel litoral i acabaran arribant a la majoria de comarques, a l'espera d'una tongada de pluges que entre dimecres i dijous podria ser força general i abundant. Alguns models apunten que a sectors del litoral, del prelitoral i de la meitat est es podrien acumular entre 50 i 100 l/m2.

Amb tot, el vent de llevant i gregal es reforçarà i bufarà amb cops superiors als 50 km/h al litoral i a zones elevades. A banda, hi haurà maregassa, onades que podran arribar superar els dos metres i mig d'altura.