Sanitat
Societat 18/11/2022

Els metges de les urgències extrahospitalàries de Madrid desconvoquen la vaga

El sindicat majoritari, Amyts, ha arribat a un acord amb la conselleria de Sanitat després de gairebé dues setmanes d'aturada

3 min
Manifestació a favor de la sanitat pública al centre de Madrid

MadridEls metges de les urgències extrahospitalàries de Madrid han desconvocat la vaga que feia gairebé dues setmanes que durava, a les portes que s'hi sumessin tots els professionals sanitaris de l'atenció primària a partir de dilluns. En un comunicat, el sindicat majoritari dels metges madrilenys i convocant de la vaga ha anunciat que l'aturaven després de mantenir aquest dijous una reunió de més de set hores amb la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid en la qual van acordar una sèrie de compromisos. D'entrada, es diferenciaran clarament els centres on hi haurà metge dels que no i s'incrementaran les plantilles de facultatius, que fins ara el govern madrileny havia reduït en tots els centres d'urgències d'atenció primària. D'aquesta manera, dels 78 centres que s'havien de reobrir, es garantirà que almenys en més d'un 60% hi hagi metges. En total, hi haurà 49 centres d'urgències extrahospitalàries amb metges i 29 centres més que seran de cures on hi haurà infermeria.

Els metges de les urgències extrahospitalàries estaven en vaga des de feia gairebé dues setmanes i aquest dijous, precisament, el sindicat Amyts havia entregat una recollida de signatures a la conselleria en contra del pla de reobertura d'aquests centres d'urgències. Després d'una setmana d'aturada (tot i que el govern madrileny els havia imposat uns serveis mínims del 100%), la conselleria de Sanitat va trucar dilluns al sindicat per reunir-s'hi per primera vegada. Va ser després de la massiva manifestació que hi va haver a Madrid diumenge en defensa de la sanitat pública i en contra de la gestió sanitària del govern d'Isabel Díaz Ayuso. De la primera trobada que la conselleria i el sindicat van mantenir dimarts no en va sortir cap acord, però els metges van valorar el canvi d'actitud dels representants del govern madrileny. Els metges s'havien queixat del menyspreu que havia mostrat la presidenta madrilenya amb les seves reivindicacions i que els hagués acusat de "boicot".

Dimecres el sindicat els va remetre una contraproposta a la que els havia fet arribar la conselleria dimarts, de la qual discrepaven perquè consideraven que hi continuava havent un dèficit d'efectius. Aquest dijous, després de set hores de reunió (la trobada va començar a les quatre de la tarda), els dos actors van aconseguir arribar a un principi de pacte que va servir per desconvocar la vaga. Els 49 centres d'urgències extrahospitalàries que disposaran de metge es nodriran de les plantilles dels antics centres d'atenció primària rural (39 en total), que estaran formades per 4 o 5 metges (excepte en un centre on n'hi haurà dos) i també dels antics serveis d'urgències d'atenció primària (10 en total), amb el mateix nombre de metges.

Pel que fa als 29 centres d'atenció continuada, el sindicat ha aconseguit que s'expliciti que seran centres per a "urgències i continuïtat de cures mèdiques no demorables", és a dir, on no hi haurà atenció mèdica sinó d'infermeria. S'eliminarà, així, la videoconsulta que la conselleria havia establert en els centres on no havia aconseguit posar-hi metge. Una videoconsulta que havia d'atendre el metge que estava de guàrdia físicament en un altre centre. A la mesa sectorial sanitària s'acabarà de desenvolupar el "model assistencial" d'aquests punts d'atenció continuada. "Queda pendent el desenvolupament de la resta del model", ha admès el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que ha recordat que l'objectiu era que en els 78 centres hi hagués servei mèdic. En aquesta mesa també s'haurà d'abordar la mobilitat voluntària dels metges més grans de 55 anys perquè puguin treballar en aquests punts d'urgències.

stats