Mobilitat
Societat Mobilitat 23/08/2023

Gairebé impossible circular en cotxe privat i molt difícil en transport públic: la Vuelta bloqueja Barcelona com mai

Les restriccions, sobretot aquest dissabte, seran les més importants que mai s'han aplicat per acollir l'etapa inicial de l'esdeveniment ciclista

Pau Castellote
3 min

BarcelonaLa Vuelta torna a Barcelona. Després que el 2022 no hi hagués cap etapa a la Ciutat Comtal, enguany l'esdeveniment arrenca a la capital catalana amb les dues primeres etapes, que bloquejaran la circulació durant moltes hores. Les restriccions de trànsit seran les més importants que s'han vist mai a la ciutat, sobretot aquest dissabte, mentre que la segona etapa, diumenge, quedarà circumscrita bàsicament a la zona de Montjuïc.

La primera etapa, una contrarellotge d'uns 15 km, és dissabte 26 amb inici i final a Barcelona, i passarà per alguns dels principals monuments de la capital. El caire de la prova obligarà a tancar del tot al trànsit el recorregut entre les 14 h i les 21 h. La segona etapa començarà a Mataró, però acabarà al circuit de la muntanya de Montjuïc.

La Vuelta 2023: Etapa 1

Dissabte 26: Contrarellotge a Barcelona

La mobilitat amb transport privat serà materialment impracticable a la ciutat, avisa el tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle. Les complicacions també s'estendran a la xarxa d'autobusos urbans, perquè 45 línies regulars es veuran afectades. "Gaudim d'aquesta festa, però fem-ho sense vehicles", recomana Batlle. Tot i comparar la situació a quan hi va haver "la marató dels Jocs Olímpics", el tinent d'alcaldia admet que la contrarellotge inicial de la Vuelta "tindrà una afectació com cap altra que puguem recordar a la ciutat".

Moure's abans de les 13 h o després de les 21 h és la recomanació municipal. A partir de les 13 h el circuit del recorregut pel centre de Barcelona es comença a tancar progressivament. L'Intendent Major de la Guàrdia Urbana, Benito Granados, demana "col·laboració de la ciutadania" per facilitar que les etapes tinguin lloc sense problemes. Les rondes seran una bona via d'entrada i sortida de la ciutat, mentre que la circulació per dins de Barcelona es recomana en metro o a peu, primordialment.

Batlle ha anunciat que a partir de divendres la línia L4 del metro funcionarà íntegrament després de les obres d'estiu, que han obligat a talls en bona part del recorregut. No és un fet menor si es té en compte que els que vulguin veure l'arrencada de la Vuelta, a la platja del Somorrostro, o la pujada que comença pel carrer de la Marina podran fer ús de la línia.

Els carrers per on passi la Vuelta estaran tallats també per als vianants. S’hi habiliten 78 passos de vianants, però es preveuen per solucionar "qüestions d’estricta necessitat" i es demana que, per qüestions de seguretat, no s’utilitzin si no és imprescindible. "Són passos d’emergència", explica Granados, atès que un xoc amb un ciclista podria ser mortal. L’intendent ha puntualitzat que, en la contrarellotge per equips, els ciclistes roden a una velocitat mitjana de 50 km/h i en certs moments poden circular a més de 80 km/h.

Una altra restricció a tenir en compte per part dels veïns afectats és la d'aparcament, ja que s'han hagut de moure els vehicles de les places senyalitzades per alliberar la via pública. Des de la nit de divendres a dissabte, els serveis de l'Ajuntament retiren els vehicles que encara hi hagi en el recorregut de l'etapa. En total, la Guàrdia Urbana mobilitza 500 efectius (242 agents i 256 auxiliars) per blindar el dispositiu de trànsit i tant ells com els Mossos disposen de càmeres i drons per controlar la seguretat.

La Vuelta 2023: Etapa 2
Vídeo del recorregut de la segona etapa de la Vuelta 2023 a Barcelona

Diumenge 27: Mataró-Barcelona

Pel que fa a diumenge, l'afectació serà molt menor. Els ciclistes arribaran a Barcelona per la Gran Via de les Corts Catalanes des de l'Hospitalet de Llobregat i, un cop a la capital, quedaran confinats a Montjuïc, però totes les vies perimetrals de la muntanya estaran obertes. "Hi haurà una mobilitat gairebé normal", explica Granados. L'etapa acabarà a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. Per a aquesta etapa, la Guàrdia Urbana mobilitzarà 77 agents i 187 auxiliars.

Operació tornada

Batlle recorda que durant l'agost es produeix una "operació tornada" de manera esglaonada, però no pateix perquè això pugui suposar un problema. Sí que ha sigut un factor a tenir en compte, per això la Guàrdia Urbana donarà indicacions a les entrades de la ciutat, però "la ciutat no patirà un col·lapse", considera Granados. Reconeix que hi haurà una afectació important, però valora que "les rondes estaran absolutament operatives i drenaran el trànsit".

stats