Mobilitat
Societat Mobilitat 20/03/2023

La Generalitat vol acabar la connexió del tramvia per la Diagonal governi qui governi a Barcelona

L'Ajuntament manté el calendari i assegura que el primer tram, entre Glòries i Verdaguer, es posarà en marxa "d'aquí un any"

3 min
Operaris de les obres del tramvia per la Diagonal soldant les vies

BarcelonaLes eleccions del mes de maig i un possible canvi de color a l'Ajuntament de Barcelona no haurien de fer perillar la connexió del tramvia per la Diagonal. Aquest és el missatge que ha deixat clar aquest matí el conseller de Territori, Juli Fernàndez, que ha assegurat que el Govern està "del tot compromès" a acabar la unió prevista. Durant una visita d'obres a aquesta infraestructura, Fernández ha recordat que si ara mateix el tramvia "és una realitat" és perquè totes les administracions "hi són". "Aquesta obra continuarà els pròxims anys i passarem de 100.000 usuaris a 220.000, o el que és el mateix: arribarem als 65 milions de viatges anuals, fet que converteix aquesta infraestructura en un element transformador per a la mobilitat de Barcelona", ha dit Fernàndez.

Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha insistit en la necessitat que aquest projecte s'executi sencer, fins a Francesc Macià. La unió del tramvia del Besòs i el Llobregat, travessant la Diagonal –el projecte més polèmic pel que fa a la mobilitat a Barcelona dels darrers anys– "és una obra de sentit comú", ha dit Colau. "Era lògic connectar aquests menys de 4 quilòmetres per fer una ciutat més sostenible", ha afegit l'alcaldessa. Colau també ha remarcat que les diferents administracions implicades ja ho han deixat "tot preparat" perquè el pròxim govern municipal, que sorgeixi de les eleccions d'aquest mes de maig, acabi el projecte. L'alcaldessa, però, no ha volgut entrar a valorar què passaria si les eleccions les guanya un altre candidat, com Xavier Trias, que ja ha deixat clara la seva postura en contra d'aquesta infraestructura. "No té cap sentit deixar-ho a mitges. És de responsabilitat institucional acabar-ho", ha dit.

Ajuntament i Generalitat han fet aquestes declaracions durant una visita d'obres al primer tram de l'enllaç. La tinent d'alcaldia Janet Sanz ha assegurat que el primer tram, des de Glòries fins a Verdaguer, manté el calendari previst i entrarà en funcionament d'aquí un any. Aquest primer tram tindrà quatre parades, Glòries, Monumental, Sicília i Verdaguer, que es recorreran en 7 minuts. Aquesta setmana ja s'hi ha instal·lat la marquesina de la tercera parada, Sicília, i s'han fet les primeres soldadures de carril per fixar les futures vies en el seu traçat corresponent. Sanz ha detallat que les obres d'urbanització d'aquest tram s'acabaran a finals d'aquest any i després, el 2024, encara seran necessaris dos o tres mesos més per a fer les proves de rodatge. Si tot va sobre el calendari previst, la unió total dels tramvies per la Diagonal es podria acabar el 2026.

L'Ajuntament, la Generalitat i els responsables de l'ATM han inaugurat la marquesina de la parada de Sicília, entre Monumental i Verdaguer

"Encavalcar" els treballs

Colau ha explicat que les obres del pròxim tram –que permetran la unió efectiva enllaçant Verdaguer amb Francesc Macià– estan programades perquè "s'encavalquin". "Hem estat treballant en paral·lel, amb tots els estudis i licitacions perquè quan acabin unes obres puguin començar les altres. L'objectiu és enllaçar Glòries amb Francesc Macià en 15 minuts, traient milers de cotxes del centre de Barcelona i preparant la ciutat per al futur i per als reptes que planteja l'emergència climàtica", ha insistit Colau. El projecte executiu d'aquesta segona fase de la connexió ja està en marxa, però les obres encara no estan licitades. De fet, aquesta tasca és la que es trobarà sobre la taula el pròxim govern municipal. El projecte integral d'enllaçar el tramvia per la Diagonal pretén connectar fins a 9 municipis diferents de l'àrea metropolitana.

stats