Infraestructures

El Govern impulsa un centre de formació ferroviària per assumir el traspàs de Rodalies

L'espai s'ubicarà a Vilanova i la Geltrú i pretén arribar al miler d'alumnes

ARA
2 min
Les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i Territori, Ester Capella, en la presentació del Centre de Formació Ferroviària de Catalunya.

BarcelonaEl Govern es prepara per assumir el traspàs integral de Rodalies amb la creació del Centre de Formació Ferroviària de Catalunya. Les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i Territori, Ester Capella, han presentat aquest divendres aquest espai de formació, que serà públic i pioner a l'Estat, i que està previst que entri en funcionament a partir del curs 2024-2025. El centre, que s'ubicarà a Vilanova i la Geltrú, ha de convertir-se en un potent nucli formatiu en l'àmbit ferroviari al país. "El Govern fa una aposta clara per formar nou personal en el camp ferroviari com a pas previ per enfortir la xarxa de trens", ha dit Vilagrà.

La Generalitat preveu que aquestes instal·lacions comptin amb una vuitantena de formadors i que, en els anys vinents, hi hagi un miler d'alumnes. Les representants de l'executiu català han justificat que es donarà formació per a totes les ocupacions del transport ferroviari perquè és "imprescindible" cercar talent i fer una formació continuada en aquest àmbit. De fet, la idea de la Generalitat és que aquest centre aculli, progressivament, formacions en tot l'espectre ferroviari, tant les que demanen homologació de l’agència de seguretat ferroviària –com de maquinistes i personal de circulació, d'infraestructures, d'operacions del tren o responsables de control del manteniment de material rodant ferroviari– com les que no.

Amb aquest centre, Catalunya comença a desplegar el seu pla per assumir íntegrament la gestió de Rodalies, pactada entre ERC i PSOE com a fruit de les negociacions per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "Estem preparats per assumir Rodalies i per millorar el servei. Anirem pas a pas i ho farem bé", ha explicat Vilagrà. Durant la presentació, la consellera de Territori, Ester Capella, ha recordat que després de 175 anys en marxa el tren continua sent una eina poderosa de transformació de la societat. "Catalunya vol una xarxa integral i gestionada des de la proximitat per prestar un millor servei a la ciutadania", ha afirmat. El traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat és “una fita importantíssima” que ha de permetre solucionar "el caos actual" d'incidències del servei, ha afegit.

L'executiu català ha triat Vilanova i la Geltrú com a seu perquè l'Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas, on s'ubicarà el Centre de Formació Ferroviària, ja forma alumnat en manteniment ferroviari. Així, aquesta serà l'única ciutat catalana que disposarà de formació professional i universitària en matèria ferroviària. Juntament amb el Museu del Ferrocarril, els tallers de Renfe, l'estació de tren i un campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) d'Enginyeria, al municipi es troba un nucli del món del ferrocarril a Catalunya. De fet, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, considera que el municipi està totalment consolidat com a “capital ferroviària de Catalunya”.

stats