Operació tornada

Últimes hores de l'operació tornada de Setmana Santa: retencions a l'AP-7 quan encara queden 115.000 cotxes per tornar a Barcelona

L'AP-7 ha acumulat uns 40 km de caravana i l'incident més destacat ha estat un incendi d'un vehicle a El Papiol

ARA
4 min
L'incendi d'un vehicle a El Papiol (Baix Llobregat) ha obligat a tallar els carrils de l'AP-7 durant una estona.

BarcelonaEntre diumenge a la tarda i aquest Dilluns de Pasqua a les 20 hores han tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona la majoria (72%) dels vehicles. En xifres absolutes, i segons dades del Servei Català de Trànsit, ja han entrat a Barcelona més de 475.000 cotxes dels 590.000 que es preveuen que ho han de fer. Així, queden uns 160.000 cotxes per tornar quan falten poques hores per donar per tancada l'operació tornada per Setmana Santa. Segons el director de Trànsit, Ramon Lamiel, els màxims pics de retencions s'esperaven fins a les 15 h. Ara bé, les retencions acumulades aquest dilluns han estat d'uns 43 quilòmetres a tot Catalunya, lluny dels 107 del 2023.  

L'AP-7 continua concentrant la majoria de les complicacions a la xarxa viària, amb uns 20 quilòmetres de retenció al llarg del seu pas per Catalunya, i tot i que les cues van a la baixa. Al llarg del migdia i la tarda s'han registrat fins a 10 quilòmetres de caravana al tram comprès pels municipis tarragonins de l'Ametlla de Mar, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), així com altres 4 a Banyeres del Penedès (Baix Penedès); 4 més a Castellet i la Gornal-els Monjos (Alt Penedès); 3 a l'Aldea (Baix Ebre), i 3 entre Perelló i L'Ametlla de Mar.

L'incident més destacat, però, ha estat l'incendi d'un vehicle al Papiol, que ha obligat a tallar momentàniament la via provocant cues d'uns 4 quilòmetres fins a Sant Cugat del Vallès. Amb tot, en quinze minuts s'ha pogut reobrir un carril i, menys d'una hora després, tots dos han quedat reoberts. Per accident, també s'ha tallat un carril per un accident la C-60, a Argentona (Maresme), provocant 2 quilòmetres de caravana en sentit Granollers, i un altre a l'A-2, a l'altura de Vilagrassa (Urgell) en sentit Barcelona, que genera uns 3 quilòmetres de retencions des de Bellpuig. També es manté només un carril obert a l'A-2 a Castellolí en sentit Barcelona, provocant més de 6 km de cua des d'Igualada, i hi ha 2 quilòmetres de retencions a la C-33 entre Montcada i el nus de la Trinitat per un accident que talla un carril.

"L'AP-7 és la via que porta més feina i on aplicarem més mesures de gestió de trànsit", havia assegurat Lamiel al matí. En una entrevista a RAC1, ha pronosticat cues a la C-16 al Berguedà, la C-14 a l'Alt Urgell, la C-17 a Ripollès-Osona i l'A-2 a l'Anoia - Baix Llobregat al llarg del dia. Amb el pronòstic de sol i absència de pluges, aquest dilluns Trànsit ha reobert els dos carrils addicionals a l'AP-7 i la C-32 en cas de necessitat i congestió de trànsit. Diumenge, la pluja ho va impedir i les principals retencions es van concentrar en diversos trams de l'AP-7 (Llinars del Vallès, Vilafranca del Penedès i Castellbisbal) i a la C-16, on un accident a la Nou de Berguedà va deixar fins a 12 quilòmetres de cua.

"Qui pugui anticipar o ajornar el retorn que ho faci. Aquesta tarda [diumenge] s'ha d'evitar conduir". Aquest va ser l'avís de Lamiel de diumenge, de cara a una tarda que va ser complicada a les carreteres catalanes perquè els cotxes van començar l'operació tornada enmig d'un temporal de pluja que va afectar gran part del país. Bona part dels conductors ha seguit la recomanació de Lamiel i ha anticipat el retorn, fet que ha permès que l'afluència de cotxes fos més esglaonada i que aquest dilluns n'hagin de tornar, al migdia i a la tarda, la meitat dels vehicles.

La de diumenge va ser una tarda plàcida a les carreteres, amb un pic màxim de retencions de 83 quilòmetres al conjunt del país fins a les 20 h. Ara bé, l'any passat aquesta xifra va ser un 30% superior. Des de les 12 h fins a les 21 h van tornar a l'àrea metropolitana de Barcelona 182.156 vehicles, el 30,9% de tots els previstos. La carretera amb menys fluïdesa durant tota la tarda ha sigut l'AP-7: en sentit nord hi ha hagut retencions a l'Ampolla, al Perelló, a l'Ametlla de Mar, a Roda de Berà, al Vendrell, a Vilafranca i a Subirats, entre altres punts. Alhora, en sentit nord les cues s'han concentrat a Maçanet, a Sant Celoni, a Cardedeu i a la Roca. La C-16 és ara mateix via amb més complicacions: un accident a la Nou de Berguedà ha fet acumular 12 quilòmetres de retencions entre Bagà i Cercs, en sentit sud.

Operació sortida

De fet, aquest divendres, durant l'operació sortida, es van arribar a sumar cent quilòmetres de cues a tota la xarxa viària catalana, tot i que no es va lamentar cap accident mortal. En total, 558.530 vehicles, el 97,1 % dels previstos per l'administració catalana, van abandonar l'àrea metropolitana de Barcelona.

Entre aquest diumenge i dilluns la mateixa xifra de cotxes ha de tornar a l'àrea metropolitana de Barcelona, i al mal temps s'hi afegeix un nou obstacle que encara complicarà més la circulació: no es podran instal·lar carrils addicionals, que permeten diluir les cues. Lamiel ha explicat en declaracions a RAC1 que el mal temps impedirà la col·locació de cons. "Això s'ha de fer en condicions òptimes i no en situacions de risc. En cas de pluja i vent, els cons no són estables i poden caure", ha afirmat el director de Trànsit. Concretament, aquests carrils capten entre un 10% i un 15% del trànsit i Lamiel ha comentat que van funcionar "molt bé" en l'operació sortida de Setmana Santa. De fet, Trànsit tenia previst instal·lar aquests carrils a l'AP-7 i a la C-32.

Durant aquest dispositiu especial de trànsit, els Mossos d'Esquadra han desplegat 1.719 agents per dur a terme 1.540 controls, majoritàriament d'alcoholèmia i drogues, però també de velocitat.

stats