Societat 05/03/2020

Mor als 97 anys el prestigiós uròleg català Josep Maria Gil-Vernet

Va ser l'autor del primer trasplantament d'òrgan a Espanya, el de ronyó

Ara
1 min
El doctor Josep Maria Gil-Vernet, autor del primer trasplantament de ronyó a Espanya, en un acte commemoratiu dels 40 anys d'aquest esdeveniment mèdic junt amb el doctor Antoni Caralps

BarcelonaEl prestigiós metge uròleg català Josep Maria Gil-Vernet ha mort aquest dijous a l'edat de 97 anys, segons ha confirmat a través de les xarxes socials el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós. Gil-Vernet va ser el cap del servei d'urologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'any 1972 va ser nomenat catedràtic extraordinari.

Juntament amb el doctor Antoni Caralps, Gil-Vernet va realitzar el primer trasplantament a Espanya, l'any 1965: va ser un trasplantament de ronyó, al qual després van seguir molts d'altres.

La trajectòria de Gil-Vernet, fill de família de metges de qui ja va ser deixeble, també va ser l'autor del primer trasplantament mundial de testicle humà, una operació que va realitzar juntament amb un equip de vint especialistes l'any 1978. També va ser el vicerector de la Universitat de Barcelona del 1973 al 1980.

La Societat Catalana d'Urologia s'ha sumat als condols per la pèrdua d'aquest referent amb un comunicat en el qual qualifiquen Gil-Vernet com una "figura cabdal de la urologia catalana". "El professor Josep Maria Gil-Vernet va ser un eminent uròleg, reconegut cirurgià, nacionalment i internacionalment, impulsor del trasplantament renal i revolucionari de la cirurgia de la litiasi", subratlla el comunicat.

"Volem fer arribar el nostre més sentit condol a la família, als amics i a tots els uròlegs per als quals representava un model a seguir", afegeixen els metges.

stats