Societat 12/02/2021

El mossèn acusat d'abusos sexuals continua cobrant tot i estar apartat del càrrec

L'arquebisbat de Tarragona assegura que tenen constància que hi va haver dues víctimes

ARA
4 min
Arquebisbat de Tarragona.

BarcelonaEl capellà acusat d'abusos sexuals Manel Fuentes, canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà tarragoní, continua cobrant un sou tot i estar "suspès preventivament de l'exercici públic". L'endemà que el diari ARA publiqués que l'arquebisbat de Tarragona ha dut a la Fiscalia i al Vaticà els presumptes abusos sexuals que mossèn Fuentes va cometre fa vint anys, el mateix arquebisbat ha afirmat en roda de premsa que la institució ha suspès el sacerdot "de l'exercici públic del ministeri presbiteral i dels seus càrrecs pastorals de manera preventiva", però "segueix sent mossèn de l'arquebisbat fins que no hi hagi una resolució judicial canònica o judicial civil". Des del 2018, Fuentes exerceix de mossèn a la Selva del Camp, Almoster i l'Albiol (Baix Camp).

La institució assegura que tenen constància que hi va haver dues víctimes d'aquests delictes, que ja haurien prescrit perquè es van cometre fa 20 anys. El portaveu de l'arquebisbat, Simó Gras, ha remarcat que respecten la presumpció d'innocència i ha indicat que "una de les víctimes ha reiterat que es preservi la seva privacitat, i hi té tot el dret". Amb tot, ha remarcat que tot i garantir la privacitat i "honorabilitat" de víctimes i acusat –de qui Gras no ha dit el nom en cap moment– han estat "el màxim de transparents amb la Fiscalia provincial i la Santa Seu". Gras no s'ha pronunciat sobre el recorregut que pugui tenir el cas a la Fiscalia i ha dit que el procés canònic no saben ni quant temps durarà ni quin recorregut tindrà perquè "encara és a les beceroles". "El mal és mal. Com a institució, per molt que alguna cosa pugui haver prescrit i que no pugui tenir una càrrega legal que li suposi una pena, això no treu que si hi ha un mal s'hagi de reparar", ha afirmat. La màxima pena arran de la investigació eclesiàstica seria "l'expulsió de l'estat clerical".

El portaveu ha indicat que l'arquebisbe Joan Planellas va tenir coneixement dels fets el 7 de desembre i que el mateix dia va començar "amb determinació" una "investigació interna, urgent i preliminar" que va acabar aquest dijous i que es va traslladar "a les instàncies canòniques i civils pertinents". Durant aquest procés la institució eclesiàstica ha parlat amb les dues "possibles víctimes" de les quals tenen coneixement, amb "persones que poguessin aportar alguna informació" i amb el "presumpte responsable" dels fets. També s'ha fet una reunió amb l'Oficina de Prevenció i Protecció d'Abusos de l'arquebisbat. Un organisme que, tal com ha manifestat Gras, actualment no té cap altre cas damunt la taula.

Simó Gras, portaveu de l'arquebisbat de Tarragona, durant la roda de premsa.

El portaveu ha insistit que la primera vegada que l'arquebisbat va tenir constància dels fets va ser el 7 de desembre. "Vam mirar si hi havia diligències anteriors i hem de dir amb sinceritat que no en teníem coneixement", ha remarcat Gras. L'ARA va publicar ahir que la família d'una de les víctimes va explicar els fets al mossèn de la parròquia de Reus i posteriorment a l’arquebisbat, i que fins i tot van entrevistar-se amb el llavors arquebisbe, Lluís Martínez Sistach. Sistach es va limitar a demanar a la família del David que preguessin.

"Es va masturbar al meu costat"

El David és una de les víctimes de mossèn Fuentes. El sacerdot es va aprofitar de la bona relació que tenia amb la família del David, assídua a la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus, on Fuentes era vicari. Tot va arrencar l’abril del 2000, quan el noi tenia 17 anys i van invitar el mossèn, reconegut historiador, a la presentació d’una revista perquè fes una xerrada. Aquell dia l’home va declinar quedar-se a dormir a casa de la família, però va animar el David a visitar-lo al monestir de Santes Creus, on era rector. Aquella tardor hi va anar, just complerts els 18 anys. Van xerrar, van sopar i quan van anar a dormir el noi va comprovar que només hi havia un llit. A més, estaven sols. Tot estava molt ben preparat. "Em vaig veure atrapat. Va començar a tocar-me, vaig dir que no i ell es va masturbar al meu costat. Va ser desagradable, es va fer etern, només volia marxar perquè tenia molta por que pogués fer qualsevol cosa", relata ara, ferm i serè. L’endemà al matí tots dos van intentar actuar amb naturalitat, però en el viatge de tornada Fuentes va intentar que el noi se sentís "culpable" jugant amb la seva por. "Després del que t’he fet, si vols em suïcido", va arribar a dir-li en referència al que havia passat durant la nit mentre conduïa per una carretera plena de revolts i esvorancs. També li va dir que no digués res a la família. Quan finalment, després d’explicar-ho a la parella i a un amic, va dir-ho als pares, ells van parlar primer amb el mossèn de la parròquia de Reus i posteriorment amb l’arquebisbat. 

El cas, però, es va tapar. Fins que, 20 anys més tard, l’arquebisbat va rebre la visita d’un home que informava d’un cas d’abusos a un menor també fa aproximadament dues dècades. No es va fer denúncia formal, però els fets es van posar en coneixement de l’arquebisbat. El patró es repetia. Fuentes va aprofitar-se de la confiança que els pares havien dipositat en ell. I també la resposta del llavors arquebisbe va ser la mateixa que va rebre la família del David: resar i mirar endavant.

Una resposta ben diferent de la que ha donat l’actual arquebisbe, Joan Planellas. El 4 de gener hi va haver una reunió, es va activar el protocol intern amb celeritat i es va buscar si el cas estava documentat: no es va trobar res. El missatge que donaven a l’ARA fonts de l’arquebisbat quan se’ls va comunicar que el diari estava investigant els abusos de Fuentes era clar: "Volem fer-ho bé, no acusar de més ni de menys. Som coneixedors de les nostres responsabilitats, quan s’acabi l’informe s’enviarà a la Fiscalia i a la Santa Seu". Una resposta que agraeix el David, que durant anys va haver de conviure amb el silenci que va imposar l’anterior arquebisbe. "Estic bé, tot i que de tant en tant torna a la memòria", resumeix, conscient que el que ha passat aquests últims dos mesos li ha permès enfrontar-se al que va passar fa vint anys. 

Si tens informació sobre casos d'abusos sexuals pots contactar amb l'àrea d'investigació del diari ARA aquí.

stats