Societat 18/07/2023

Una 'nevera' a la catedral de Girona per combatre la canícula

L'Ajuntament ha habilitat per primera vegada les cambres subterrànies de la catedral per passar la calor, però només hi han entrat alguns turistes encuriosits

2 min
Els soterranis de la catedral de Girona, durant la presentació com a nou refugi climàtic durant l'onada de calor de l'estiu del 2023.

GironaDia de calor rècord a Catalunya. A les tres del migdia a Girona fa una calor infernal. Més de 40 graus, el dia més calorós de l'estiu amb diferència, accentuat per unes bafarades d'aire calent que, quan bufen, fan augmentar encara més la sensació d'ofec i estufa. Pels carrers gironins, a primera hora de la tarda, hi ha poc moviment: la majoria de les terrasses de bars i restaurants estan buides, alguns establiments tancats, poques persones es mouen a peu i encara menys opten per la bicicleta.

Entre els pocs vianants que aguanten la calorada, la majoria són turistes, que es concentren sobretot als carrerons del barri vell, estrets i ombrívols, d'una pedra gruixuda que apaivaga lleugerament la temperatura. La seva visita ha coincidit amb un termòmetre disparat, però, tot i això, no volen perdre l'oportunitat de veure de prop alguns dels monuments de la ciutat. Això sí, els llocs amb més reclam són les fonts d'aigua i les gelateries.

L'Ajuntament de Girona, per oferir un espai de confort tèrmic a veïns i visitants, ha activat aquests dies una xarxa de 32 refugis climàtics. I avui, coincidint amb l'avís de calor extrema, el consistori, en col·laboració amb el Capítol, també ha habilitat els soterranis de la catedral per protegir-se de les altes temperatures. És una nau alta i fosca, que aguanta la pressió del sol, mantenint-se estable al voltant dels 20 graus en els moments més crítics del dia. Avui ha estat oberta des de les 12 h fins a les 17 h. Hi havia un vigilant que controlava l'accés i desenes de cadires per a tothom que hi volgués entrar. La capacitat era per a 300 persones, però, en aquest primer dia d'obertura hi ha passat molt poca gent.

És cert que la temperatura sota el temple gironí és ideal, però el lloc és lluny de la majoria de zones residencials i, per arribar-hi, cal fer a peu una bona pujada, que no és fàcil d'afrontar amb la calorada i encara menys per a la gent gran amb problemes de mobilitat. A més, la mesura s'ha anunciat avui mateix i potser no tots els gironins n'estaven el cas. Igualment, s'han habilitat les esglésies del Mercadal i de Sant Narcís, que sí que són més accessibles i properes a tots els veïns que viuen fora del centre històric de Girona.

Al soterrani de la catedral, durant les hores de més calor, les poques persones que han entrat eren turistes que visitaven el call jueu. Ara bé, s'hi han apropat més encuriosits que no pas buscant un refugi, seguint unes fletxes que indicaven una porta entreoberta al costat dels esglaons que s'enfilen cap a la façana del temple gironí. La majoria entraven pensant-se que era un lloc d'interès històric i, un cop a dins, sí que aprofitaven per fer un respir. "Hem arribat fins aquí perquè seguíem la visita amb el mapa de la ciutat, no perquè busquéssim cap refugi", corroboren dos turistes britànics, que, a l'entrar, han aprofitat per fer un tomb per la nau, reposar una estona, beure aigua i continuar la visita.

stats