La nova colada del volcà de La Palma arrossega blocs com cases de tres pisos

Grans explosions fan vibrar terres i vidres fins a sis quilòmetres de distància del con

ARA
2 min

BarcelonaEl nou riu de lava que es va alliberar dissabte amb l'enfonsament de la cara nord del volcà Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma, transporta blocs de roca de la mida d'un edifici de tres pisos, segons ha avisat l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), que també ha publicat un vídeo gravat des d'un dron, des de molt a la vora de la nova colada, en què es pot veure la força amb què baixa i la mida dels blocs que arrossega, "equivalents a una casa de tres plantes".

La cara nord del volcà ja havia patit una ruptura parcial la matinada anterior i es va acabar d'enfonsar ahir a les 19.15 h, segons l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan). El director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Moncuende, va explicar ahir que monitoritzen una de les noves colades que avança cap al carrer Paraíso de la població d'El Paso, però que per ara "ha perdut tota la força", perquè ha anat a parar on ja hi havia un flux de lava. Els responsables del Pevolca han fet una crida a la calma als veïns i afirmen que estan vigilant atentament les colades, i que si passés res que obligués a prendre cap mesura nova s'anunciaria amb "claredat i rapidesa".

El volcà ja ha arrasat 525 hectàrees de l'illa amb un riu de lava que, al tram més ample, fa un quilòmetre i mig i que s'ha anat bifurcant. També ha engolit 1.186 edificis i ara n'hi ha 95 més en perill. La portaveu científica del Pevolca, María José Blanco, ha explicat que es calcula que ja s'han expulsat entre 39,6 milions de metres cúbics de magma, segons Involcan, i 60 milions, segons un programa via satèl·lit. També ha avançat que el núvol de cendra pot tornar a afectar demà l'operativitat de l'aeroport de La Palma. La columna de cendra i gasos ha arribat als 3.500 metres d'altura i el delta de lava continua creixent.

L'associació Volcans de Canàries, formada per geòlegs i aficionats, ha avisat, segons l'agència Efe, que el volcà ha passat aquesta matinada per una fase d'explosions "altament sorolloses, energètiques i sostingudes" que ha provocat "vibració del terra, de vehicles i de vidres" en un radi de fins a sis quilòmetres del con. L'Institut Geogràfic Nacional també ha detectat avui diumenge 21 moviments sísmics a l'illa, amb una magnitud màxima de 3,8 en un terratrèmol, amb l'epicentre a 34 quilòmetres de profunditat, que s'ha produït cap a les tres de la matinada al municipi de Mazo.

stats