"Si obren el supermercat fantasma aquí, els hi posarem molt difícil"

Veïns d'un tranquil passatge de les Corts es mobilitzen contra un magatzem de productes per entregar a domicili

3 min
El passatge Xile, a Les Corts, on una multinacional vol obrir un supermercat fantasma

BarcelonaLes ganes de consumir el que sigui i que ens ho portin a casa com més aviat millor han provocat el naixement dels anomenats supermercats fantasma. Es tracta de petits magatzems distribuïts per la ciutat que no venen al públic sinó que abasteixen repartidors perquè ho portin a casa de qui sigui volant en moto, bicicleta o patinet. Una multinacional ha decidit obrir un d'aquests magatzems al tranquil passatge Xile, allà on el barri de les Corts es confon amb l'Hospitalet, i ha posat els veïns en peu de guerra. "Aquest carrer és de prioritat invertida, és a dir, tenen prioritat els vianants, i no entenem com pot obrir un local així", denuncia Òscar Tapioles, un dels afectats. L'esquer que fa servir l'empresa per atraure clients és que l'entrega és "ultraràpida", en qüestió de "minuts". I és aquesta immediatesa, el que temen els veïns, que en els seus malsons ja veuen les motos circulant a tot drap pel passatge on ara regna la pau. Un altre dels afectats, Jordi Gràcia, avisa: "Si obren el súper fantasma, els hi posarem difícil". Però res fa pensar que el magatzem, que ja té el gènere a dins, no acabi obrint.

Aquest dimecres es podien veure dos operaris a dins preparant el magatzem, això sí, amb total discreció. Fins i tot quan eren a dins treballant abaixaven la persiana, com si amb la porta de l'establiment no n'hi hagués prou per evitar les mirades dels veïns. "Què, ja han obert?", preguntava una dona a Jordi Gràcia. "No, encara no", responia ell preocupat. En aquest passatge hi ha dues llars d'infants, i molt a prop hi ha dues escoles públiques més. Ubicat entre el carrer del Cardenal Reig i la carretera de Collblanc, aquest carreró és una petita illa de cases baixes on el ritme estressant de la ciutat no ha aconseguit entrar, de moment. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona reconeixen que hi ha poc marge: "L'Ajuntament està analitzant aquest nou tipus d'activitat, amb l'objectiu de preservar el comerç de proximitat i minimitzar l'impacte sobre l'espai públic", defensen, però el fenomen és molt nou i "encara no hi ha una normativa" que ho reguli. Com va passar amb els apartaments turístics, amb el boom dels patinets elèctrics i amb tants altres canvis d'hàbits que de sobte s'imposen a ciutat, la regulació pública necessita un temps, però la iniciativa privada, alimentada pels consumidors, no pot perdre ni un minut.

Sense llicència d'activitats (de moment)

L'empresa que ha llogat el local del número 54 bis del passatge Xile és Getir, una firma d'origen turc. Consultades per aquest diari, fonts de l'empresa han explicat que s'han reunit tant amb l'Ajuntament de Barcelona com amb els veïns per intentar trobar una solució, però no han volgut donar més detalls. Tampoc no han aclarit quan tenen previst demanar la llicència d'activitats, que encara tenen pendent tramitar. Segons sembla, una possibilitat implicaria pactar amb l'Ajuntament que les motos i les bicicletes no entressin al passatge, sinó que haguessin d'estacionar a Cardenal Reig i el repartidor anés caminant fins al local. Aquesta possibilitat tampoc no agrada als veïns, perquè estan convençuts que no es compliria: "Com han de perdre un minut caminant si s'anuncien dient que arriben a casa teva en deu minuts?", es pregunta Gràcia.

Getir té tretze magatzems oberts a Madrid i sis més a Barcelona, repartits estratègicament per poder cobrir la major part del territori. "No estem en contra d'aquesta activitat, però en aquest carrer no els volem", insisteix Gràcia, que no entén com pot acabar obrint un negoci així en un carrer pacificat fa més de deu anys.

Sense llicències per a cuines

Fa uns mesos, la capital catalana va viure un problema similar amb les anomenades macrocuines fantasma. En aquest cas es tractava de grans cuines que tampoc servien els clients dins del local, sinó que preparaven plats per portar a domicili. Al mes de març, per guanyar temps i preparar una normativa que ordenés aquesta nova activitat, l'Ajuntament va dictar una suspensió de llicències. Fins al moment, dues havien demanat permís, una a les Corts i una altra a la Verneda. Els veïns es queixaven dels sorolls i de les olors que podia generar el negoci.

stats