MEDI AMBIENT
Societat 30/04/2012

La Plataforma en Defensa de l'Ebre inicia una "segona etapa" de lluita en defensa del riu amb una assemblea el 12 de maig

L'entitat demana als partits polítics suport per canalitzar el rebuig a la proposta de la CHE de reduir el cabal mínim del riu

Ara
2 min

BarcelonaLa Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat una assemblea el proper 12 de maig a les vuit del vespre per iniciar la que ja titllen de "segona etapa" de defensa del riu Ebre i el Delta. La junta es farà a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, on la plataforma ha celebrat totes les grans assemblees.

Els antitransvasistes demanen als partits polítics del territori que passin a l'acció després que s'hagin posicionat de manera unànime en contra de la proposta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) de reduir el cabal mínim del riu, i que ajudin el moviment social en l'elaboració d'arguments sòlids contra el cabal ambiental proposat. De l'assemblea del 12 de maig en poden sortir les dates de properes mobilitzacions.

Com ha explicat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, el programa plantejat per a la nova assemblea ha de servir per estudiar i debatre quina pot ser la repercussió per a les Terres de l'Ebre de la rebaixa del cabal ambiental del riu, com articular les institucions, partits i entitats que vulguin participar en les al·legacions i com establir arguments tècnics "molt sòlids" contra la proposta de la CHE. També es decidiran les accions o mobilitzacions que caldrà emprendre per fer-se escoltar.

Tomàs ha defensat que la proposta de cabal inclosa al Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre suposa "la mort legal del Delta", ja que implicaria que l'aigua salada es quedi permanentment estancada entre el tram del riu entre Amposta i Tortosa. El portaveu de la PDE ha recordat que amb aquesta decisió s'està jugant amb el futur del territori, ja que la falta de sediment i la salinització del riu acabaria tenint un impacte mediambiental i econòmic molt important que es podria percebre a les Terres de l'Ebre en un termini molt curt de temps.

Els antitransvasistes es mostren prudents davant les reaccions polítiques unànimes en contra de la decisió de la CHE. La plataforma demana que els partits polítics passin a l'acció, que ajudin la plataforma i donin cobertura al moviment social a l'hora d'elaborar bons arguments que es puguin fer extensius a la societat catalana i a Europa.

Tomàs també demana la màxima participació a l'assemblea per enviar un missatge contundent a la Confederació i al govern espanyol. "El missatge ha de ser que no els serà fàcil eliminar el delta i l'Ebre perquè hi haurà molta gent disposada a defensar-lo", ha sentenciat.

stats