56 policies nacionals, a prop del judici per les càrregues de l’1-O

L’Audiència de Barcelona carrega contra la Fiscalia per voler arxivar la causa

2 min
Resistència pacífica davant l'escola Ramon Llull

BarcelonaEls 56 policies nacionals investigats en la causa que el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona manté oberta per les càrregues policials de l’1-O a la ciutat estan molt a prop del judici. La Fiscalia va demanar arxivar aquesta causa invocant la condemna del Tribunal Suprem contra els líders independentistes, però l’Audiència de Barcelona ha tombat la petició i qualifica la justificació del ministeri públic de “sorprenent”. Les jutges carreguen contra la Fiscalia perquè consideren que “de cap manera” es pot vincular la sentència del Procés a la investigació per les càrregues perquè els fets no són coincidents, encara que hi pugui haver “una connexió”.

Segons l’Audiència, “res té a veure” la causa per la convocatòria i la celebració d’un referèndum d’autodeterminació amb “les lesions patides pels múltiples ciutadans que hi van assistir”. El tribunal diu que la causa per les càrregues de l’1-O no investiga la “legitimitat” de la intervenció de la Policia Nacional sinó la seva “execució, dins dels límits de proporcionalitat i necessitat que ha d’inspirar tota actuació policial en què es materialitzi l’ús de la força”. Les jutges comparteixen els arguments dels serveis jurídics de la Generalitat, que van al·legar que no hi podia haver una “contradicció” entre la sentència del Procés i el resultat que tingui la investigació per les càrregues.

“El motiu del recurs no pot prosperar”, asseguren les magistrades, que afegeixen que la condemna del Suprem “deixa al marge” el possible excés de l’ús de la força en l’actuació policial. En el seu escrit la Fiscalia parlava d’una “ineficàcia” i “passivitat” dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O que va provocar “la intervenció dels cossos de seguretat de l’Estat”, però l’Audiència de Barcelona també li retreu aquesta menció perquè recorda que això es va valorar a la causa de l’Audiència Nacional. Pel que fa a la insistència del ministeri públic d’imputar als votants un delicte de resistència, el tribunal reitera que aquesta idea ja es va rebutjar.

Segona decisió d’aquesta setmana

Les jutges consideren que “l’actitud” dels ciutadans als col·legis electorals “pot tenir rellevància” en el judici per les càrregues, però que “no ha de servir” per justificar que s’arxivi la causa. La Fiscalia volia que la investigació es limités a set actuacions de Barcelona: cinc per delictes lleus de lesions o maltractaments i dos per delictes de lesions, descartant la resta de les intervencions. A part dels 56 policies, a la causa també està investigat Roger Español, a qui van buidar l’ull. La secció tercera de l’Audiència de Barcelona s’ha pronunciat dos cops aquesta setmana per les càrregues de l’1-O perquè va tombar la petició d’investigar el cap dels antiavalots de la Policia Nacional, que en aquest cas s’estalviarà el judici.

stats