Societat 27/05/2016

Absolts els dos mossos acusats de fer perdre un ull a Ester Quintana

El tribunal considera que no hi ha prou proves per determinar si el que va ferir Quintana va ser una pilota de goma o un projectil de precisió i qui el va disparar

Montse Riart
3 min
Ester Quintana després de conèixer la sentència que absol els dos mossos acusats de fer-li perdre l'ull

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha absolt l'escopeter i el subinspector acusats de fer perdre l'ull esquerre a Ester Quintana amb una pilota de goma el 14 de novembre del 2012. El tribunal considera que no hi ha prou proves per determinar si el que va ferir Quintana va ser una pilota de goma o un projectil de precisió, i diu que no es pot descartar que fos un altre agent qui disparés. Quintana ha assegurat que "no s'ha fet justícia". La seva defensa estudiarà si recorren i ha demanat que es depurin responsabilitats polítiques.

Llegeix la sentència aquíLa sentència no posa en dubte que Quintana va perdre un ull per culpa d'un projectil policial i qüestiona que els agents disparessin projectils en una zona on la situació era "de tranquil·litat" i "incomplint els protocols de la Brigada Mòbil". Però acaba arribant a la conclusió que no s'ha pogut "identificar" quin agent va disparar ni tampoc si el que va "impactar" contra l'ull de la víctima va ser una pilota de goma o un projectil de precisió.

Dues armes diferents i dos tipus de projectils

Després de revisar els vídeos i les declaracions el tribunal assegura que no té "cap dubte" que en el moment que Quintana va perdre l'ull es van produir "dues detonacions consecutives" amb un so "molt diferent" i en només "dos segons de diferencia", per la qual cosa, els jutges no descarten que sortissin de "dues armes diferents". Per això el tribunal considera que no hi ha prou proves sobre quin agent va disparar a Quintana.

Ester Quintana sortint de l'Audiència després de conèixer la sentència absolutòria

D'altra banda, el tribunal considera que no ha quedat "acreditat que les lesions de Quintana fossin causades necessàriament per una pilota de goma", perquè tot i que la majoria dels experts i forenses veien "compatibles" les lesions amb aquest tipus de bales, tampoc descartaven els projectils de precisió.

La sentència fa referència al "reconeixement public" per part del departament d'Interior que Quintana perdés un ull per culpa d'un projectil policial i destaca que "es contradiu" amb la tesi original de la conselleria, que inicialment va negar qualsevol responsabilitat. De fet, segons el tribunal, "si la investigació policial hagués donat per bona la versió de la víctima des del principi, potser hauria donat més fruits".

Ester Quintana: "No s'ha fet justícia"

Ester Quintana ha sortit de l'Audiència de Barcelona amb el posat seriós i ha assegurat sentir-se "frustrada" pel resultat de la sentència. "No s'ha fet justícia", ha assegurat, tot i posar en valor "tot l'esforç i la feina" per aconseguir, almenys, "arribar a judici" –el primer a Catalunya per bales de goma– i trencar "amb la impunitat". També ha criticat que els Mossos d'Esquadra no hagin "aportat totes les proves" que tenien al seu abast. "No sabem si no han pogut o no han volgut".

Ester Quintana, abraçada amb les seves advocades, Laia Serra i Carla Vall, marxant de l'Audiència

La seva advocada, Laia Serra, que ara estudiarà si recorren la sentència, ha insistit que hi havia "proves suficients per determinar-ne l'autoria i condemnar". "Em preocupa el resultat, perquè es referma un missatge cap a les víctimes a l'hora de recórrer a la justícia", ha dit Serra, que ha demanat que s'assumeixin "responsabilitats polítiques", ja que no s'han pogut depurar per la via judicial. "Aquesta confusió generada ha de tenir una responsabilitat, si no penal, almenys política".

L'advocada del subinspector absolt, Olga Tubau, visiblement satisfeta, ha destacat que la sentència ha posat de manifest que no hi havia "cap prova de càrrec definitiva" tant sobre qui va disparar com sobre quin tipus de projectil va impactar contra Quintana, tot i que ha reconegut la seva decepció com a ciutadana perquè el procés hagi acabat sense determinar un culpable.

Les advocades dels mossos absolts, Olga Tubau i Lídya Lajara, a la sortida de l'Audiència

La Fiscalia demanava dos anys de presó per als agents acusats de lesionar Quintana i quatre d'inhabilitació, mentre que l'advocada de Quintana, Laia Serra, elevava la petició de condemna a quatre anys de presó i nou d'inhabilitació. Les defenses dels Mossos defensaven l'absolució dels agents i durant tot el judici van intentar sembrar el dubte obrint la porta a la possibilitat que Quintana perdés l'ull per l'impacte d'un projectil de precisió i no d'una pilota de goma que disparés una altre grup d'agents, que va ser expedientat pel cos.

Sentència del cas Ester Quintana
stats