El presumpte testaferro de Putin té un amarrament al Port de Barcelona

Alemanya ha confiscat el iot que el multimilionari rus Alixer Usmanov té a Hamburg

2 min
El iot 'My Solaris', propietat d'Abramóvitx, continua al Port de Barcelona

BarcelonaA la llista de negra que ha redactat la Unió Europea hi figura en tercer lloc Alixer Usmanov, un oligarca "amb llaços especialment estrets amb el president rus, Vladímir Putin". Se'l considera, de fet, "el testaferro del president Putin" i és un dels homes que "ha resolt els seus problemes empresarials". La UE també considera que Usmanov "va prestar activament suport material o financer als polítics russos responsables de l'annexió de Crimea". Aquest poderós oligarca rus ha vist aquest dijous com les autoritats alemanyes obeïen les directrius de la UE i confiscaven el Dilbar, el luxós iot que tenia amarrat al Port d'Hamburg. En l'operació també s'han immobilitzat dos iots més, propietats d'altres oligarques. El Dilbar, un dels més grans del món i valorat en 600 milions de dòlars, havia estat altres vegades amarrat al Port de Barcelona, on Usmanov, a través de diferents empreses, té un amarrament.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat aquest matí que ja han informat Ports de l'Estat que aquest empresari de la indústria del metall té a Barcelona un amarrament: "Restem a l'espera de com hem d'actuar", ha dit. Fonts del Port han explicat, però, que en cas que es decideixi actuar contra aquesta propietat, ignoren com s'hauria de fer, ja que no hi ha cap llei que prevegi aquesta possibilitat.

La llista d'oligarques russos sancionats per la UE es va publicar a finals de desembre però dimarts de la setmana passada es va ampliar. És a partir d'aquesta ampliació que s'inclou el nom d'Usmanov.

'My Solaris' continua amarrat

Per contra, al Port de Barcelona continua amarrat My Solaris, el famós iot del multimilionari rus Roman Abramovich. Com que el vaixell no té bandera russa (llueix la de les illes Caiman) i el propietari del Chelsea no figura a la llista, no s'hi pot fer res. Forçat per la pressió, Abramovich va anunciar ahir que posa a la venda l'equip anglès, ja que considera que "és el millor per a l'interès del club".

A més d'aquests casos, dilluns també hi havia amarrats dos altres iots, propietat d'altres oligarques russos, però segons l'aplicatiu de rastreig de iots, ja han marxat. Es tracta del Valerie, de Serguei Txemezov, exagent del KGB i conseller delegat de la corporació estatal de productes industrials Rostec –col·locat a dit per Putin, amb qui va compartir destinació als vuitanta–, i de l’Aurora, propietat d'Andrei Moltxanov, amb una fortuna de 1.200 milions de dòlars, que presideix LSR Group, macroempresa que es dedica a la construcció.

stats