Societat 15/01/2015

Una quarantena de persones es tanquen a la seu de Salut de Tarragona

Estan convocades per la CGT i exigeixen l'anunci del dia que l'hemodinàmica del Joan XXIII passarà a obrir les 24 hores. També reclamen la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz, i del delegat territorial, Josep Mercadé

Acn
2 min
Els convocants de la protesta, a l'exterior de la seu dels serveis territorials de Salut a Tarragona amb una pancarta on s'exigeix l'obertura 24 hores d'hemodinàmica / ACN

TarragonaUna quarantena de persones convocades per la CGT ocupen, des d'aquest dijous al matí, la seu de Salut a Tarragona amb l'amenaça de quedar-s'hi fins que no se'ls comuniqui el dia que l'hemodinàmica del Joan XXIII passarà a obrir les 24 hores. També exigeixen la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz, i del delegat territorial, Josep Mercadé, perquè consideren que l'anunci de l'ampliació del servei arriba tard. A més, el sindicat considera "indignant" i "vergonyós" que s'hagi obert un expedient informatiu contra el servei de cardiologia del centre pel cas del veí de Tarragona que va morir mentre l'evacuaven a Bellvitge, perquè insisteixen que el personal va fer tot allò que estava a les seves mans.

Equipats amb bosses, maletes, menjar, màrfegues i sacs de dormir, els participants a la protesta han demanat reunir-se amb el director dels serveis territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé. Quan els han dit que el delegat no es trobava a l'edifici, han decidit esperar-lo a fora del seu despatx. "No marxarem sense una data, no tenim cap pressa i, si cal, ens quedarem a dormir. Pugem a exigir-li que ens digui quan s'obrirà hemodinàmica les 24 hores i a demanar-li la seva dimissió i la del conseller", ha explicat la portaveu de la CGT, Conchi de Tera.

El sindicat considera "ignominiós" que Salut hagi volgut desvincular el tancament de la unitat d'hemodinàmica tarragonina a les vuit del vespre de la mort del veí de Torreforta mort el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge. "Demanem la seva dimissió perquè coneixia els informes que recomanen que el servei hauria d'estar obert les 24 hores", ha insistit la portaveu sindical. A més, la CGT critica que la mesura arriba amb retard i, segons de Tera, "no consentirem que Ruiz vingui amb tota la calma del món el dia 29 a anunciar un compromís no sabem per quan".

Des de la CGT s'ha apuntat també que, arran la difusió del cas del farmacèutic Enrique Gheron, molts pacients s'han posat en contacte amb ells per constatar que la seva no ha estat l'única mort que s'ha produït pel tancament d'hemodinàmica i que, probablement, es produeixen més trasllats cada any a Barcelona dels que assegura Salut -entre 70 i 80-. "En molts casos s'arriba tard i es produeixen conseqüències mortals i, en altres, al pacient li queden seqüeles importants", ha lamentat la sindicalista.

Per la seva banda, un altre portaveu de la CGT, Agustí Aragonès, ha criticat que el conseller Boi Ruiz i el seu "bufó" a Tarragona, Josep Mercadé, "vulguin criminalitzar els serveis d'urgències i criminologia" pel cas del veí mort per infart. "La culpa la tenen ells i ho saben des de fa molts anys. Ens han tractat com una colònia mentre a la metròpoli de Barcelona tenen cinc unitats d'hemodinàmica que obren 24 hores", ha denunciat. "El nostre clam és que, si són uns inútils, dimiteixin, però que no posin la culpa als professionals que treballen amb uns mitjans retallats", ha sentenciat.

Cal recordar que aquest divendres la Coordinadora d'Entitats de Tarragona ha convocat una concentració a les sis de la tarda a la delegació del Govern a Tarragona i que l'endemà dissabte, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública ha convocat una manifestació a les cinc de la tarda que sortirà des de l'Hospital Joan XXIII.

stats