UNIVERSITATS
Societat 28/11/2012

Ramírez, reelegit rector de la UB per un estret marge de suports

Ramírez va ser reelegit rector de la UB en la segona volta de les eleccions. Tot i rebre uns 200 vots menys que la seva contrincant, va guanyar amb un 51% de vot ponderat, davant el 49% de Girona.

Sònia Sánchez
2 min
El catedràtic en filosofia i ciències econòmiques Dídac Ramírez és rector de la UB des del 2008. Ahir va ser reelegit fins al 2016.

BARCELONA.Dídac Ramírez repetirà com a rector de la Universitat de Barcelona (UB) els pròxims quatre anys. L'economista i filòsof, que es presentava a la reelecció després del seu primer mandat, va sortir elegit ahir en la segona volta de les eleccions al rectorat, amb un 51,06% del vot ponderat, tot i que va rebre menys vots que la seva contrincant, l'exdegana de farmàcia Victòria Girona, que en va rebre un 48,9%.

L'actual rector, que havia centrat la campanya en la defensa de la seva gestió, ha aconseguit reduir el dèficit de la UB (encara de 66 milions) tot i les retallades, va rebre un total de 4.821 vots. Girona se'n va endur 5.020, uns 200 més, però la ponderació superior del vot del professorat, que es va decantar més per Ramírez, va donar la victòria al rector, que havia quedat per darrere de Girona en la primera volta de les eleccions, celebrades dijous passat.

Tot i que va ser més elevada que la de dijous, la participació en les eleccions d'ahir va tornar a ser baixa, especialment entre els estudiants. Només un 16,14% de les 64.577 persones amb dret a vot a la UB van votar, per sobre del 14,9% de la primera volta, i entre els estudiants la participació es va reduir al 10%.

Girona i Ramírez es disputaven aquesta segona volta de les eleccions al rectorat després de quedar en primer lloc en els comicis de dijous passat, tot i que cap no va obtenir la majoria absoluta. En aquella ocasió, Girona va passar al davant de Ramírez amb un 39,16% del vot ponderat, mentre que el rector obtenia un 31,75%. Els altres dos candidats eren l'exdegà de medicina Josep Antoni Bombí, que va rebre el 15,82% dels vots ponderats, i el degà de biologia, Joaquim Gutiérrez, amb el 13,2%.

Pactes i "rumors" a última hora

Dos dies després, aquest mateix cap de setmana, Bombí va pactar el seu suport a Ramírez i tres membres de la seva llista es van integrar a la candidatura del rector: Gaspar Coll, Virginia Ferrer i Maria Teresa Garcia Castanyer. L'acord inclou també el compromís "d'un nou pacte democràtic real amb els estudiants" i de "noves estructures coordinades per afavorir al màxim la inserció laboral dels graus i màsters, així com el suport a les iniciatives cooperatives i autogestionades socials i emprenedores dels estudiants".

Al mateix temps, la candidata Girona publicava al seu blog electoral un rotund "desmentiment" als "rumors" que circulaven per la UB -segons aquest blog-: que si guanyava Girona faria "un ERO, aturaria determinades obres, que faria no sé què amb l'arquebisbat o que pactaria amb l'anterior vicerector d'economia de la UB", Gonzalo Bernardos, cessat per Ramírez un mes abans de les eleccions. Girona assegurava al seu blog que "tots aquests missatges són radicalment falsos".

stats