Societat 07/11/2016

Qui són els set candidats a rector de la UB?

Norbert Bilbeny, Màrius Rubiralta, Joan Elias, David Vallespín, Joan Guàrdia, Eduardo L. Mariño i Rafael Franco es presenten a les eleccions del 28 de novembre

Núria Martínez
3 min
Set candidats lluiten per ser el nou rector de la UB

BarcelonaEs busca rector de la Universitat de Barcelona (UB) per als pròxims 4 anys. Després de 8 anys al capdavant de la institució, Dídac Ramírez deixa de ser-ne el rector i aquest dilluns s'han presentat oficialment les candidatures. Tot i que s'esperava que 5 persones participessin a les eleccions, finalment són 7 els candidats que s'hi presentaran. No hi ha cap candidata dona. Es tracta d'una de les eleccions més renyides de la història de la UB i amb tota probabilitat caldrà fer una segona volta l'1 de desembre.

Els candidats són: el catedràtic d’ètica Norbert Bilbeny, el catedràtic de matemàtiques Joan Elias, el catedràtic de bioquímica Rafael Franco, el catedràtic de metodologia de les ciències del comportament Joan Guàrdia, el catedràtic de farmàcia clínica i farmacoteràpia Eduardo L. Mariño, el catedràtic de química orgànica Màrius Rubiralta i el catedràtic de dret processal David Vallespín.

Qui són els candidats?

Norbert Bilbeny (1953): catedràtic d'ètica de la UB, ha sigut degà de la Facultat de Filosofia i director del departament de filosofia teòrica i pràctica a la universitat. També membre del consell de govern. És la segona vegada que es presenta a les eleccions.

Joan Elias (1956): catedràtic de matemàtiques de la UB, ha sigut cap d’estudis i degà de la Facultat de Matemàtiques. També ha ocupat els càrrecs de vicerector de la universitat i secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Rafael Franco (1956): catedràtic de bioquímica de la UB, ha exercit de professor a la universitat des de l'any 1983. És un dels dos candidats que s'han presentat per sorpresa.

Joan Guàrdia (1958): catedràtic de metodologia de les ciències del comportament a la Facultat de Psicologia de la UB, va intentar formar una llista d'oposició al llavors rector Dídac Ramírez a les eleccions del 2012. Finalment no va prosperar.

Eduardo L. Mariño (1954): catedràtic de farmàcia galènica de la UB, és l'altre candidat sorpresa d'aquestes eleccions. Ha sigut director de la unitat de farmàcia clínica i farmacoteràpia de la UB (1995) i del grup d'innovació docent, entre d'altres.

Màrius Rubiralta (1952): catedràtic de química orgànica de la Facultat de Farmàcia de la UB, va ser-ne rector entre 2005 i 2008. No va acabar el mandat perquè es va convertir en el secretari d'estat d'universitats del segon govern de Zapatero.

David Vallespín (1968): catedràtic de dret processal, va ser vicerector d’estructures i governança de la universitat durant el mandat de Dídac Ramírez

Les eleccions, el 28 de novembre

Mentre que els mandats de Ramírez s'han centrat en la implantació -i les protestes- del pla de Bolonya o les retallades, el nou rector haurà de gestionar la implantació del 3+2 i la renovació de la plantilla per incorporar professorat jove a la universitat, entre d'altres.

A partir del 10 de novembre s’iniciarà la campanya electoral, que s’allargarà fins al 24 del mateix mes. Les eleccions al rectorat de la UB tindran lloc el dilluns 28 de novembre, i serà la quarta vegada que el nou rector serà elegit per la comunitat universitària mitjançant elecció directa.

Les eleccions al rectorat de la UB es produiran un mes després que es fes públic el manifest de tots els rectors que demanava a la Generalitat 100 milions d’euros més de pressupost a la partida de les universitats. També reclamaven la igualació del preu dels màsters i dels graus, un dels grans temes que hauran d'enfrontar tots els rectors els pròxims anys.

stats