Societat 08/10/2015

Recordeu qui era l'Excalibur? 17 ciutats li reten homenatge un any després

El gos de la infermera Teresa Romero va ser sacrificat davant la sospita que pogués haver contret l'Ebola

Mario Martín Matas
2 min
Excalibur, el gos en el centre de la polèmica

BarcelonaUn total de 17 ciutats de l'Estat, entre elles Barcelona, acullen aquest dijous concentracions en record de l'Excalibur, el gos de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero que va ser sacrificat ara fa un any davant la sospita que pogués haver contret l'Ebola. El cas va generar moltes reaccions, que van iniciar-se quan el marit de Romero –en quarantena a l'hospital– va fer una crida per internet per salvar la seva mascota. Centenars de persones de diferents entitats animalistes es van arribar a concentrar davant del pis de Romero per evitar que s’entrés al pis, i fins i tot van fer torns per passar-hi la nit. El gos va ser finalment sacrificat, amb càrrega policial inclosa per assegurar el pas del vehicle que es va emportar el cadàver.

És per aquesta raó que un any després el partit animalista PACMA ha convocat una concentració a tot l'Estat. En el cas de Barcelona serà a les 17.00 hores davant de la delegació del govern espanyol, i a Madrid els organitzadors han anunciat que està previst que hi vagin la mateixa Teresa Romero i el seu marit, Javier Limón. El PACMA vol demanar "justícia" per l'execució el gos, així com la derogació del pla de contingència davant la sospita d'Ebola en el cas dels gossos que va aprovar el ministeri d'Agricultura enmig de la crisi sanitària que va desencadenar el virus. Aquest cas ja va provocar la dimissió de Lucas Domínguez com a director del centre Visavet de la Universitat Complutense de Madrid, després que actués com a director de l'operatiu que va decidir sacrificar l'Excalibur. El centre universitari va ser qui va donar el vistiplau, tot i que després va canviar d'opinió.

El cas de l'Excalibur va fer que sorgissin veus d'altres veterinaris contra aquest sacrifici, per entendre que no estava prou justificat. Només una setmana després, en un cas similar que es va desencadenar als Estats Units, les autoritats de Dallas van decidir posar un gos sota custòdia. L'alcalde de la ciutat, Mike Rawlings, va argumentar-ho en el fet que l'animal era "molt important" per a la pacient.

En les concentracions d'aquest dijous, els animalistes demanen un nou pla per fer front a aquests tipus de situacions que no contempli l'aplicació de l'eutanàsia. El PACMA lamenta que "l'assassinat" va ser conseqüència de la "pèssima gestió realitzada pel PP", i és per això que reclama la construcció d'una instal·lació de bioseguretat de nivell 4 que permeti guardar animals, tal com passa en altres parts del món. Aquesta mesura "és perfectament assumible si s'hi destina una part dels diners públics que s'utilitzen actualment per sufragar la tauromàquia", rebla el partit.

L'origen del PACMA

El partit animalista es va crear el 2003 com una força eminentment antitaurina, i des de llavors ha concorregut a la majoria de les eleccions que s'han celebrat. En el cas de Catalunya sempre s'ha mantingut estable al voltant del 0,5% dels vots, però a les passades eleccions catalanes –enmig d'un to plebiscitari sobre la relació entre Catalunya i Espanya– va obtenir gairebé 30.000 vots i va pujar al 0,73% dels sufragis, el seu rècord absolut.

stats