Societat 16/04/2012

El bisbe d'Alcalá de Henares recomana als homosexuals una "teràpia apropiada" i "castedat"

Reig Pla assegura que ha rebut molts correus electrònics de persones homosexuals que li explicaven el patiment que sentien quan portaven "l'anomenat estil de vida gai"

Efe
3 min
Un bisbe vincula gais i prostitució durant una missa

Madrid"Si la pràctica d'actes homosexuals no ha arrelat, poden ser resolts positivament amb una teràpia apropiada", ha manifestat el bisbe d'Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig Pla, després de la polèmica desfermada per la seva homilia del Divendres Sant, retransmesa per TVE, en la qual relacionava homosexualitat i prostitució. Entre d'altres valoracions, opina que les persones homosexuals poden viure en la "castedat" per "iniciar el camí de retorn a la Casa del Pare".

El passat 5 d'abril, Reig Pla es va dirigir "a aquelles persones que, portades per tantes ideologies, acaben per no orientar bé el que és la sexualitat humana, pensen ja des de nen que tenen atracció cap a les persones del seu mateix sexe i, a vegades, per comprovar-ho, es corrompen i es prostitueixen, o van a clubs d'homes. Us asseguro que troben l'infern".

Aquestes afirmacions van causar, llavors, una allau de crítiques des de sectors socials i polítics, i ara, en una entrevista al portal 'Religión en Libertad', el bisbe ha fet alguns aclariments.

"Amb l'ajuda de la gràcia de Déu i acompanyats per sacerdots, orientadors i catequistes i ajudats, si s'escau, per professionals, les persones amb una orientació sexual cap al seu mateix sexe poden viure en castedat, no sense combat", argumenta. En aquest punt, el bisbe recorda que el Pontifici Consell per a la Família ha indicat que "els pares quan adverteixen en els seus fills alguna manifestació d'aquesta tendència o d'aquests comportaments, han de buscar l'ajuda de persones expertes i qualificades per proporcionar tot el suport possible". En aquest sentit, afegeix: "Molts casos, especialment si la pràctica d'actes homosexuals no s'ha arrelat, poden ser resolts positivament amb una teràpia apropiada".

"La ideologia de gènere i les seves successives mutacions"

En aquest mitjà, diu que es referia "a l'anomenada 'ideologia de gènere' i les seves successives mutacions", el principal postulat de la qual és "negar la diferència sexual entre home i dona i afirmar que la configuració de la identitat sexual masculina i femenina és un producte de la cultura, una decisió personal construïda en funció dels desitjos i apetències subjectives".

Segons la seva opinió, la visió tradicional "s'està quedant obsoleta davant altres propostes més radicals de 'deconstrucció de la identitat' que desconeixen la naturalesa humana, no orienten bé el veritable sentit i significat de la sexualitat i propicien, més aviat, la confusió del cor humà".

Lobis poderosos

El bisbe d'Alcalà assegura que hi ha "una gran quantitat de lleis iniqües i alguns lobis poderosos que determinen què és allò políticament correcte i, per tant, el socialment acceptable", també en matèria sexual.

"A molts nens, joves i adults –cada vegada més– se'ls convida a posar en qüestió la seva identitat sexual, i amb el temps se'ls exhorta a 'verificar i comprovar' quins són les seves 'preferències sexuals'", afirma el prelat. "Alguns cauen en el parany", i les conseqüències "per a moltes persones, són sofriment i destrucció, col·loquialment, un 'infern' en les seves vides", afegeix en l'entrevista.

Tot el que va explicar en l'homilia, assegura, "respon al magisteri de l'Església catòlica", que ensenya que "cal distingir entre les persones que senten inclinació sexual cap al mateix sexe, la inclinació sexual pròpiament dita i els actes homosexuals".

Amb "màxima delicadesa", però amb "claredat"

Per això, afirma que en l'homilia va voler "posar exemples actuals, que tothom coneix, amb la màxima delicadesa i caritat possibles, però amb claredat". Sobre les persones "amb atracció sexual cap al mateix sexe, l'Església ensenya que han de ser acollits amb respecte, compassió i delicadesa. S'evitarà, respecte a ells, tot signe de discriminació injusta", assegura Reig.

"Encara que en si no sigui pecat", aquesta inclinació s'ha de considerar "objectivament desordenada", mentre que els actes sexuals entre persones del mateix sexe l'Església afirma que "són intrínsecament desordenats i contraris a la llei natural".

El bisbe assegura que ha rebut molts correus electrònics de persones atretes per altres del mateix sexe que li explicaven la seva experiència de patiment quan portaven "l'anomenat estil de vida gai".

Sobre l'"assetjament mediàtic" que ha hagut de suportar aquests dies, Reig Pla rebutja l'acusació d'homofòbia i diu que ha rebut el suport de "bisbes, sacerdots, religiosos i fidels laics d'Espanya i del món, així com d'importants institucions eclesiàstiques i civils".

stats