Ciència
Societat 07/04/2011

Reprodueixen una retina amb cèl·lules mare en un laboratori

Científics han transformat cèl·lules mare embrionàries de ratolí en un ull rudimentari. En el futur podria servir per construir parts de l'ull humà i investigar la ceguesa

Efe / Redacció
1 min
Copa òptica, derivada de cèl·lules mare, en un tub d'assaig

BarcelonaCientífics japonesos han aconseguit, en un laboratori, que cèl·lules mare embrionàries de ratolí es convertissin espontàniament en la complexa estructura a partir de la qual es desenvolupa la retina.

Mototsugu Eiraku i Yoshiki Sasai descriuen en un estudi publicat a la revista 'Nature' com les cèl·lules mare poden diferenciar-se i acoblar-se, sense la influència química i física d'altres teixits, en una capa òptica capaç de formar l'estructura característica de la retina.

Per això, els científics han utilitzat un sistema novedós de cultiu de teixits tridimensional.

Segons 'Nature', l'estudi pot ajudar al desenvolupament de trasplantaments derivats de les cèl·lules mare per reparar la retina.

En un article publicat a la mateixa edició de la revista i firmat per Robin Ali i Jane Sowden, s'afirma que un sistema tridimensional equivalent per a l'ésser humà podria servir per reproduir la ceguesa o malalties i provar medicaments mitjançant l'ús de cèl·lules mare pluripotents induïdes, generades a partir dels teixits dels pacients.

Eiraku i Sasai acompanyen l'estudi amb una sèrie de fotografies i vídeos, que registren per primera vegada en temps real els estadis primerencs del desenvolupament de l'ull en els mamífers, amb la particularitat que les imatges no provenen d'animals vius sinó d'un cultiu de laboratori.

A The Guardian hi podeu veure el vídeo.

stats