Justícia

Una jutge retira la multa de 60.000 euros a Hazte Oír per l'autobús antifeminista

La magistrada anul·la la sanció de l'Ajuntament de Barcelona perquè considera que el lema "Stop Feminazis" "forma part de la llibertat d'expressió"

Ara
2 min
L'autobús d'Hazte Oír aturat a la Diagonal de Barcelona i custodiat per antiavalots dels Mossos, el març del 2019.

BarcelonaRetirada la multa de 60.000 euros a l'associació Hazte Oír pel polèmic autobús antifeminista que va circular pels carrers de diferents ciutats d'Espanya el març del 2019, coincidint amb la celebració del 8-M, i que equiparava aquest moviment al nazisme amb missatges com: "No és violència de gènere, és violència domèstica" i "Stop Feminazis". Segons la magistrada del jutjat contenciós administratiu número 9 de Barcelona, aquests missatges formen part de la llibertat d'expressió, i per això ha decidit estimar parcialment el recurs de l'entitat contra la sanció que l'Ajuntament de Barcelona els va imposar per la difusió de missatges publicitaris que atempten contra la dignitat de les persones i per fer una activitat publicitària perjudicial per als interessos generals. El govern municipal recorrerà la decisió i presentarà un recurs d'apel·lació, segons confirma a l'ARA.

Segons la sentència, les expressions utilitzades per l'associació, que també n'incloïa d'altres com "Les lleis de gènere discriminen l'home. Casado, Rivera, Abascal: derogueu les lleis de gènere", a més d'una imatge d'Adolf Hitler amb els llavis i les galtes maquillats signada amb l'etiqueta #StopFeminazis, "no es poden considerar un atemptat contra la dignitat humana ni els valors constitucionals". La jutge cita doctrina constitucional i del Tribunal Suprem per dir que aquestes expressions s'han d'analitzar en el context d'una associació amb un ideari "amb el qual es pot estar d'acord o no" que "pretén donar a conèixer" una de les seves bases, la derogació de la llei de gènere, i "sancionar únicament la violència domèstica".

La jutge considera que les manifestacions d'Hazte Oír no estan "atacant" cap col·lectiu ni "menyspreant-lo", sinó que creen una "controvèrsia" sobre una qüestió "discutida" entre la violència de gènere i la violència domèstica. En aquest sentit, conclou que es tracta d'una campanya publicitària "que pot ser desencertada i provocadora" però que entra "dins del marc de la llibertat d'expressió". En canvi, la magistrada ha mantingut una tercera multa per a l'entitat, de 3.500 euros, per haver col·locat vinils als vidres de l'autobús.

"Un cop més hem pogut comprovar com els polítics d'esquerres utilitzen les sancions i multes administratives com a mitjà d'assetjament contra els qui dissenteixen de la seva ideologia i per intentar silenciar-los", ha indicat un dels portaveus d'Hazte Oir, Miguel Tomás. "Però, com ja és costum, la justícia ens ha donat la raó davant la persecució de l'esquerra radical", ha afegit.

De fet, no és el primer cop que es revoca una multa contra un autobús d'aquesta associació. El juny del 2019 ja es va retirar la sanció que va imposar la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat per passejar un vehicle que contenia el missatge "Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Ho diu la biologia", que va circular per Catalunya el 17 de març del 2017. Segons el jutjat, aquests missatges no discriminen per identitat sexual i "no comporten aïllament, rebuig o menyspreu públic, notori i explícit de cap persona en atenció a la seva sexualitat".

stats