Coronavirus

Competència afirma que regular el preu dels tests d'antígens és "contraproduent"

L'organisme de la Generalitat advoca, en canvi, per la distribució de les proves en supermercats i fins i tot gasolineres

ARA
2 min
Una farmacèutica despatxant un test d'antígens

BarcelonaL'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha alertat que regular el preu dels tests d'antígens, com proposa el govern espanyol, pot generar "efectes contraproduents" un cop passi l'alta demanda a causa de la variant òmicron. L'organisme dependent de la Generalitat aposta per ampliar els canals de distribució de les proves d'autodiagnòstic de covid-19 a altres establiments, com supermercats i gasolineres. "Això ajudaria a millorar l'accessibilitat als tests d'antígens i a reduir-ne els preus", precisa l'entitat, que alhora assenyala que "no hi ha motius sanitaris ni d'interès general" per limitar-ne la distribució a les farmàcies –que ara en tenen l'exclusivitat.

El risc de fixar el preu màxim per als tests d'antígens pot fer que aquest preu elevat es "perpetuï" en el moment en què la conjuntura canviï i ja no hi hagi una demanda tan gran de proves d'autodiagnòstic perquè la situació epidemiològica hagi millorat. En aquest sentit, abans de regular preus màxims, l'ACCO advoca per eliminar la reserva de distribució d'aquests productes únicament a les farmàcies. "No existeixen motius d'interès general que justifiquin, d'acord amb els principis de necessitat i proporcionalitat, que aquestes proves autodiagnòstiques no es puguin comprar en supermercats, benzineres o mitjançant el canal online, garantint sempre la qualitat dels productes comercialitzats", apunta en un comunicat.

Com que els tests no són proves que requereixen la intervenció de cap professional sanitari, continua l'ACCO, no es pot marcar un límit a la seva venda en establiments ordinaris, i també diu que ampliar els punts on es poden adquirir no faria altra cosa que millorar l'accessibilitat de la ciutadania als tests d'antígens i una rebaixa dels seus preus. "Aquests dos factors incrementarien el benestar dels consumidors, tal com passa en altres països de la Unió Europea com Alemanya i Portugal, on la distribució de tests no està restringida únicament a les farmàcies i els preus dels tests són significativament més baixos", conclou l'ACCO.

El govern espanyol fixarà dijous el preu màxim dels tests

En tot cas, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha explicat que el dijous es reunirà la comissió interministerial del preu dels medicaments per fixar un preu màxim dels tests d'antígens, tal com ja es va fer amb les mascaretes i el gel hidroalcohòlic. "Fins ara ens hem centrat en garantir el subministrament", ha dit. Rodríguez ha dit que comprèn "la preocupació ciutadana" per l'increment del preu de les proves en les últimes setmanes, després que se'n disparés la demanda. Una vegada garantit el subministrament durant les festes de Nadal, ara l'executiu vol establir un preu màxim.

Sobre si els tests es podran vendre en altres establiments més enllà de les farmàcies, Rodríguez s'ha remès a les compareixences que dimecres i dijous farà la ministra de Sanitat, Carolina Darias, malgrat que ha avançat que el govern espanyol sempre ha actuat de la mà de l'evidència científica, i en aquest cas, de la dels distribuïdors i col·legis farmacèutics per donar més seguretat als ciutadans.

stats