Successos

Condemnada a dos anys i vuit mesos de presó la falsa metgessa de l'hospital de Berga

La dona, de 31 anys, admet haver exercit sense titulació, però no entrarà a la presó si no torna a delinquir

ARA
3 min
El vehicle dels Mossos amb la falsa metgessa a dins en el moment d'entrar als jutjats de Berga per passar a disposició judicial.

BarcelonaLa falsa metgessa de Berga ha acceptat una condemna de dos anys i vuit mesos de presó, encara que no entrarà a la presó perquè ha admès els fets. En canvi, té prohibit treballar en l'àmbit de la salut a Espanya i a la Unió Europea. El cas que es va conèixer l'any passat s'ha resolt en un judici ràpid celebrat a finals del mes de gener passat, segons ha avançat aquest divendres El Periódico. La defensa de la falsa metgessa, de 31 anys, va pactar una rebaixa de condemna amb la Fiscalia i les acusacions particulars exercides pel Col·legi de Metges i el d'Infermeres a canvi d'admetre els fets que se li imputen.

La sentència considera provat que la dona va exercir d'infermera i de metgessa en diversos centres sanitaris entre els anys 2017 i 2023, després d'aconseguir la feina presentant documentació falsificada: un títol de medicina de la Universitat de Girona, un altre d'infermeria de la de Vic, un justificant de pagament de taxes del Col·legi de Metges de Barcelona i carnets de col·legiada. En concret, sosté la sentència, l'acusada va exercir com a infermera entre el 2017 i el 2018 als hospitals de Vic i Manlleu i el 2021 al centre Model Clínics de Girona i en una empresa d'ambulàncies amb seu a Manresa, informa Efe.

La investigació va revelar que la dona també va tenir nòmina com a metgessa a l'Hospital Dexeus Quirón de Barcelona (juny de 2023) i a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, entre el desembre del 2022 i el juliol del 2023, que és quan se la va descobrir. A més, entre el 2022 i el 2023, també va exercir al RACC. A aquesta llista se sumen altres treballs com a infermera a centres sanitaris de Sils i Girona, així com en un altre de Gurb, entre els anys 2020 i 2023. Segons la sentència, durant aquest temps l'acusada "va atendre pacients" i va emetre informes i receptes mèdiques que signava a nom d'altres facultatius, amb els seus respectius números de col·legiats.

Ara, el jutjat ha suspès l'ingrés a la presó de la dona, sempre que no torni a delinquir en els pròxims cinc anys i que no exerceixi cap mena de feina en l'àmbit sanitari, remunerat o no, en qualsevol centre d'Espanya o de la Unió Europea.

El Col·legi de Metges, satisfet amb la condemna

El secretari de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona, Gustavo Tolchinsky, s'ha mostrat satisfet, en declaracions a l'ACN, amb la condemna imposada a la falsa metgessa. Tolchinsky ha dit que és "important" que s'hagi resolt aquest cas de forma ràpida perquè "preocupava molt i requeria un abordatge ràpid". A més, ha valorat molt positivament que el ministeri fiscal hagi estat "sensible" a les preocupacions que tenia el Col·legi de Metges i hagi recollit les tesis "no només d'intrusisme, sinó també de falsedat documental". A més, considera que la inhabilitació de 5 anys que s'ha interposat a la condemnada "dona una garantia i seguretat a la població que no es trobarà amb una persona que exerceix l'intrusisme de manera reiterada".

Tolchinsky creu que aquest és un dels casos "més greus" que s'han viscut per la "reiteració i intencionalitat" de la condemnada. "La voluntat d'engany continuada és molt perillosa", ha remarcat. El secretari de la junta de govern del Col·legi de Metges ha volgut destacar que els mecanismes per detectar l'intrusisme professional "hi són" i creu que "s'han de fer servir correctament".

stats