Successos
Societat Successos 01/08/2023

La falsa metgessa de Berga va tenir almenys vuit feines de sanitària

Ha treballat als hospitals de Berga i de Vic, a la Dexeus, en un centre de Girona i en dues empreses d'ambulàncies, una de les quals subcontractada pel RACC

3 min
El vehicle dels Mossos amb la falsa metgessa a dins en el moment d'entrar als jutjats de Berga per passar a disposició judicial.

BarcelonaVuit empreses sanitàries diferents la van contractar pensant-se que era metgessa o infermera, però la realitat és que no tenia cap títol universitari. El primer en denunciar-la va ser l'Hospital de Berga, on va treballar set mesos, i els Mossos d'Esquadra la van començar a investigar. La policia catalana de seguida va veure que el del Berguedà no va ser un cas aïllat. Segons fonts consultades per l'ARA, els Mossos han pogut confirmar que la falsa metgessa ha treballat almenys en set empreses sanitàries més durant aquests anys. Aquesta xifra podria augmentar fins a la desena si les gestions policials aconsegueixen confirmar dos centres més en els quals se sospita que va treballar.

Les feines són diverses. Ha treballat, per exemple, a tres hospitals grans: a la Dexeus de Barcelona, a Berga com a metgessa i a Vic com a infermera. També ha passat per una clínica de Girona i almenys dues empreses privades que es dediquen al sector de les ambulàncies. Segons fonts consultades per l'ARA, almenys una d'aquestes últimes feia serveis per al RACC en règim de subcontractació. També ha passat per l’empresa d’ambulàncies Transport Sanitari de Catalunya, on, tal com ha avançat l'ACN, encara treballava quan la van començar a investigar, motiu pel qual la van acomiadar.

A aquestes sis feines se n'hi sumen dues més que els Mossos ja han aconseguit confirmar, i la xifra podria créixer amb dos destins que estan pendents de confirmació. La cosa, però, podria no acabar aquí: va ser el mateix Hospital de Vic el que va detectar que havia contractat la infermera investigada i no els Mossos. Davant d'això, la policia no descarta un degoteig de centres afectats per tot el territori. De fet, la falsa metgessa no es movia solament per la seva àrea de residència. Té 30 anys, és d'Olot i viu a Torelló, però ha treballat al Berguedà, Girona, Osona i Barcelona.

Les tàctiques que feia servir també es repeteixen. Per a l'empresa d'ambulàncies, per exemple, va fer servir un títol falsificat de grau mitjà de tècnica d'emergències sanitàries. Va anar-hi just quan l'havien acomiadat de l'Hospital de Berga per "dubtes raonables sobre les seves capacitats". Un cop l'empresa va saber que la falsa metgessa estava sent investigada, es va posar en contacte amb l'Institut de Vic, i el centre va confirmar que el títol era fals. Ara, ja està acomiadada.

Sense titulació superior

A Vic, segons fonts consultades, encara va durar menys: poc més d'una setmana. Allà, ràpidament es van adonar que tot i que havia ensenyat el títol no tenia les aptituds necessàries per ser infermera. Segons la base de dades del Col·legi de Metges de Barcelona, la falsa metgessa utilitzava el número de col·legiat d’un altre facultatiu. Per entrar a treballar a l'Hospital de Berga en va tenir prou amb mostrar una captura de pantalla amb el número de col·legiada i dues fotografies vestida de metgessa. No va arribar a entregar els papers físicament. En la majoria dels centres va elaborar i firmar informes i receptes amb la firma digital d’un altre metge i el seu número de col·legiat. També va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada en medicina per la Universitat de Girona. 

La falsa metgessa va començar a cursar el títol de tècnica d’emergències sanitàries i no el va acabar. Posteriorment, va intentar treure's el títol a l’Institut de Vic amb el mateix resultat. Ara, el Sistema d'Emergències Mèdiques ja ha obert una auditoria per aclarir què ha passat i com pot ser que aquesta dona hagi aconseguit treballar en tants centres. També investiguen si en algun moment ha arribat a treballar amb ells de forma indirecta. Aquesta indagació va en paral·lel a la dels Mossos d'Esquadra, que encara està en un punt inicial. La policia va detenir la falsa metgessa dilluns passat a Vic acusada de quatre delictes: intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. La dona va passar dijous a disposició del jutjat d'instrucció número 1 de Berga, que va acordar la llibertat provisional. La jutgessa li va imposar també algunes mesures cautelars com compareixences quinzenals al jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortida de l'estat espanyol. 

stats