Menstruació

Dispensadors de compreses, tampons i copes menstruals gratis per a totes les dones

El Govern aprova un pla pioner per oferir de franc productes per a la menstruació en estacions, escoles o ambulatoris

2 min
Tampons, compreses i copes menstruals.

BarcelonaCompreses reutilitzables, copes menstruals i calces absorbents gratis per a totes les dones (i homes trans) de Catalunya. És la mesura estrella del pla integral d'equitat menstrual i climateri que la Generalitat ha aprovat en vigílies del 8-M, per garantir l'accés a productes per a la regla, prioritzant els sostenibles, en un moment en què l'anomenada pobresa menstrual afecta una de cada cinc catalanes i cada any es generen 9.000 tones de residus d'un sol ús.

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la titular d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha avançat que fins al 2025 es repartiran productes menstruals reciclables per als 1,8 milions de dones menstruants que hi ha a Catalunya. Més enllà de l'anunci de la iniciativa, que ha qualificat de "pionera a tot el món", la consellera no ha explicat on es podran anar a buscar els kits gratuïts i només ha assenyalat que serà en "punts de proximitat" de tot el territori i que el desplegament del pla es farà de manera gradual fins a cobrir tot el país. En aquest sentit, Verge ha apuntat que encara s'estan estudiant els detalls i, de fet, la mesura no compta encara amb el pressupost. La resta de les 60 mesures que inclouen el pla compten amb una partida de 7,6 milions d'euros.

Amb aquesta filosofia de productes de franc Educació ampliarà aquest curs a 1.200 centres i 85.000 alumnes el programa La meva regla, les meves regles, i a partir de l'any vinent les persones titulars del Carnet Jove i l'universitari tindran descompte en la compra de copes i compreses reciclables i sostenibles.

Dispensadors en estacions i comissaries

Dins del pla, aquest any es repartiran per tot el territori aparells dispensadors de tampons i compreses, a l'estil dels que hi ha per a preservatius, en centres de pas com estacions, centres culturals, esportius, escolars, sanitaris o albergs i comissaries per atendre situacions quotidianes d'emergència i les necessitats de dones amb situació de vulnerabilitat.

Verge ha insistit en el fet que el pla tracta de combatre tres fronts. D'una banda, acabar amb els tabús i estigmes que encara pesen sobre la regla i la menopausa; de l'altra, atacar les dificultats econòmiques de moltes dones per tenir accés als productes menstruals, cars i inevitables malgrat la recent reducció de l'IVA, i, finalment, reduir els residus generats per tampons i compreses d'un sol ús.

A banda de la distribució de productes gratuïts, el pla preveu també accions pedagògiques per combatre els mites al voltant de la menstruació, ja des de l'escola. Així, s'inclourà en el currículum acadèmic de primària i secundària i centres d'educació especial informació sobre el cicle menstrual i, a més, s'organitzaran tallers per a les famílies o per a usuaris de centres de formació d'adults, presons o centres cívics.

Verge ha assenyalat que la Generalitat aposta perquè la flexibilitat dels horaris laborals per molèsties menstruals de les funcionàries, que es va aprovar fa uns mesos, s'ampliï a la resta de treballadores.

stats