Salut
Societat Salut 02/01/2024

La grip continua disparada i creixen les hospitalitzacions per covid

Salut insisteix que l'increment als centres sanitaris és "habitual" en aquesta època de l'any

3 min
Una infermera prepara la vacuna contra el virus respiratori sincicial al CAP Onze de Setembre de Lleida.

BarcelonaL'escalada de contagis de grip i covid no té aturador i els centres sanitaris se'n comencen a ressentir. Les visites a les urgències dels hospitals i dels centres d'atenció primària (CUAP) per símptomes compatibles amb malalties respiratòries han augmentat un 5,5% en els últims set dies, si bé l'augment s'enfila fins a un 12,1% si es compara amb les dades registrades el mes passat. L'últim informe epidemiològic, actualitzat aquest dimarts, constata que Catalunya encara el pic epidèmic de la grip, amb 12.087 diagnòstics en una setmana, però també assenyala que les hospitalitzacions creixen a càrrec del coronavirus: avui dia, hi ha 727 persones, 183 més que fa una setmana. La conselleria de Salut admet que aquest increment d'activitat assistencial exerceix "pressió" en els serveis, però torna a insistir que és un increment "habitual" en aquestes dates i que els centres estan preparats per donar "una assistència de qualitat".

El virus més freqüent és la grip, amb gairebé 2.000 casos més que la setmana anterior, però la corba de contagis del coronavirus també s'enfila amb rapidesa. De fet, i malgrat que l'activitat normal als CAP ha experimentat un descens del 17% respecte a la mateixa setmana de l’any 2022, s'han detectat 6.260 infeccions en la penúltima setmana de l’any. La setmana anterior n'eren 4.873. Pel que fa al nombre d'hospitalitzats amb coronavirus a planta –s'inclouen persones que poden haver ingressat per altres motius i després identifiquen el positiu– és ara de 727, mentre que la setmana passada n’eren 544. A les UCI hi ha 24 persones amb coronavirus, mentre que la setmana anterior n'eren 13.

El 65% dels hospitalitzats i el 77% de les persones que van acudir a urgències amb grip als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) durant aquesta setmana no estaven vacunats. Tot i això, la cobertura vacunal de la grip és superior a la del coronavirus, cosa que explicaria l'impacte hospitalari. Segons dades de Salut, el 65% dels majors de 80 anys i el 53% dels que tenen entre 70 i 79 anys s'han vacunat de la grip. En canvi, la cobertura contra el coronavirus és menor, del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys.

Les trobades per Nadal, sumades a la progressiva baixada de temperatures, han accelerat l’expansió dels virus respiratoris. En el cas de la grip, feia anys que no es registrava una taxa tan elevada –153 casos per cada 100.000 habitants– a causa de la irrupció del coronavirus, però fonts governamentals insisteixen que continua sent una dada inferior a la d’anys anteriors a la pandèmia, quan fàcilment es duplicava o triplicava fins als 300-400 casos. El cert, però, és que les últimes dades actualitzades, corresponents a la setmana del 25 al 31 de desembre, registren un lleuger descens de les infeccions respiratòries, i la taxa retrocedeix fins als 845 contagis per cada 100.000 habitants (la setmana anterior se’n van registrar 909). La davallada s’atribueix a la distorsió que provoquen els festius de Nadal en la recollida de mostres –que normalment es fa setmanalment– i a un menor ús dels serveis assistencials. 

La bronquiolitis continua baixant

En canvi, els casos del virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis infantil, fa dues setmanes que es troben en descens: en l’última setmana, s’han registrat 630 casos, uns 400 menys que dues setmanes abans, quan van arribar a un pic de 1.041. En la població pediàtrica, la grip continua sent el virus que més circula i la transmissió continua en ascens (45,2%), seguit del VRS (15,8%), que es manté en descens gràcies a la campanya d'immunització de nounats, i del covid, que continua estable (4,8%).

Les autoritats sanitàries aprofiten per recordar alguns consells per prevenir les infeccions respiratòries, com rentar-se les mans sovint, tapar-se el nas i la boca a l'esternudar, i utilitzar la mascareta si es tenen símptomes compatibles amb malalties respiratòries.

stats