Salut pública
Societat Salut 05/10/2022

Com serà la campanya de la vacunació doble: de grip i covid?

A partir del 10 d'octubre es podrà demanar cita a través de La Meva Salut o el CAP

1 min
Vacunació de la grip al CAP de Llefià, a Badalona.

BarcelonaAmb la campanya de vacunació de grip i covid ja en marxa per a les persones grans i amb alguna discapacitat que viuen a les residències, Salut obrirà el dilluns 10 d'octubre les agendes perquè els altres col·lectius a qui s'aconsella immunitzar-se puguin demanar cita de cara a una temporada tardor-hivern que seguirà el patró de normalitat d'abans de la pandèmia, segons el que ja s'ha apreciat a l'hemisferi sud.

Per a aquesta campanya, Salut fa coincidir la vacunació de grip i covid per als col·lectius que considera més vulnerables. Amb dades del 2019, la immunització evita fins al 37% de les morts entre les persones que s'encomanen de grip i el 40% dels ingressos a les UCI. "Val la pena vacunar-se", ha assegurat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Grip i SARS-CoV-2 són dos virus respiratoris amb una simptomatologia similar i gairebé els mateixos grups de risc. Aquí deixem la guia per saber el què, qui i on de la doble vacunació d'aquest any.

Quins són els col·lectius a qui s'aconsella vacunar?
  • Usuaris de residències de gent gran. La campanya va començar el passat 26 de setembre i també s'aprofita per vacunar el personal sociosanitari.
  • Persones de 60 anys o més
  • Malalts crònics (antecedents cardiovasculars, respiratoris, diabètics) i amb factors de risc (càncer)
  • Persones amb immunosupressió
  • Embarassades i fins sis mesos després del part
  • Cuidadores, professionals sociosanitaris, sanitaris
  • Professionals essencials, com bombers o policies. Per a aquest col·lectiu només s'aconsella la vacunació contra la grip i pel que fa a la dosi de record del covid, s'hauran d'esperar a la resta de la població. En canvi, mestres i professors queden exclosos d'aquesta recomanació .
On i quan s'ha de demanar cita?
  • 10 d'octubre Aquest dia, es pot començar a demanar cita per a la doble vacunació dels col·lectius recomanats. Es pot fer per la via telemàtica de La Meva Salut i adreçant-se als taulells del CAP de referència. Pel que fa a les persones a partir de 80 anys que viuen al seu domicili, han de contactar amb el seu ambulatori en el cas que no els hagin ja trucat.
  • 17 d'octubre Comença la vacunació als CAP per a la població general.
Quina vacuna s'administra?
  • Per a la grip Vacunes amb més càrrega d'antígens que fa que es generin més anticossos del virus i, per tant, siguin més eficaces. Salut ha comprat més d'1,6 milions de dosis
  • Reforç del covid Són dues vacunes diferents de les primerenques que es van utilitzar per a les primeres dosis perquè s'han adaptat a la variant Òmicron, la predominant en gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. Es tracta de la Comirnaty BA.4/BA.5, la nova versió de la Pfizer, que conté la soca original de Wuhan i Òmicron. L'altra és la nova versió de Moderna que s'ha batejat com Spikervax bivalent i que inclou la soca de Wuhan i la BA.1, que també ha demostrat la seva eficàcia contra l'Òmicron. Per a les primeres dosis, es continuarà administrant les mateixes fórmules utilitzades fins ara. Salut té disponibles dos milions de dosis per administrar-se com a record.
Quin és l'objectiu de la campanya contra la grip?
  • Salut preveu arribar com a mínim al 75% de cobertura entre la gent més gran, la que té més riscos vitals si emmalalteixen de grip. És el mateix percentatge que es vol assolir per al personal sociosanitari i sanitari, en contacte amb malalts i persones vulnerables, però que tradicionalment no es presten a vacunar-se. Així, segons Salut, l'any passat només es van immunitzar de grip el 37,7% de sanitaris. La campanya de vacunació es preveu que acabi el 30 de novembre.
Tothom pot demanar la dosi de record?
  • No. Seguint la pauta del ministeri de Sanitat, Salut només administrarà la dosi de record contra el covid als col·lectius més vulnerables, així que fora d'aquests no es podrà sol·licitar voluntàriament ser vacunat.
stats