Salut
Societat Salut 25/01/2024

Les infermeres desconvoquen la vaga a canvi de millores, però no salarials

El sindicat renuncia al complement d’entre 400 i 600 euros que exigia a Salut

3 min
Participants en la manifestació convocada per Infermeres de Catalunya a la Plaça Universitat de Barcelona

BarcelonaDesprés d'hores de negociació, finalment Infermeres de Catalunya i el departament de Salut han arribat a un acord per posar fi a la vaga indefinida convocada des del 12 de desembre passat. El sindicat –sense representació a la taula sectorial– ha aconseguit millores organitzatives, com ara reconèixer les infermeres com a figures vàlides per fer de cap de torn i de guàrdia, però ha renunciat al complement salarial d'entre 400 i 600 euros mensuals que reclamaven mentre el govern espanyol no fa la requalificació de la professió a la categoria funcionarial A1.

"Estem contents que finalment aquesta vaga indefinida s'hagi desconvocat. És una bona notícia pel sistema", ha celebrat aquest dijous el conseller de Salut, Manel Balcells, un cop finalitzada la reunió. Amb l'acord tancat, el departament es compromet a estudiar les càrregues de treball de les infermeres i les llevadores, així com avaluar l'assignació de professionals als centres sanitaris per tal de poder determinar quin és l'estat del sistema. "És una demanda i una necessitat que ens ha de permetre elaborar un model d'assignació de necessitat de professionals i, per tant, això ho farem de forma immediata", ha puntualitzat Balcells. Entre les millores, la conselleria s'ha compromès a garantir el dret a la desconnexió digital durant el 2024 i a estudiar que el personal sanitari no hagi d'utilitzar el seu vehicle particular per a usos laborals. Per fer el seguiment dels compromisos, les parts han pactat reunir-se bilateralment cada dos mesos.

Malgrat la desconvocatòria de la vaga, les infermeres no han aconseguit el complement salarial d'entre 400 i 600 euros mensuals que reclamaven fins que l'Estat desencalli la seva situació i siguin reconegudes com a personal facultatiu, com els metges. En declaracions als mitjans, la vicepresidenta d'Infermeres de Catalunya, Laia Marsal, ha afirmat que no és l'acord que volien signar perquè no han assolit totes les reivindicacions, però admeten que "és un primer pas". Desconvoquen la vaga per "donar un respir a la infermeria i a la població", ha afegit.

Reunió amb l'Estat al febrer

Tanmateix, Balcells s'ha fet seva la reclamació i ha coincidit que es tracta d'una "reivindicació legítima que el nivell professional s'adeqüi al nivell acadèmic". Així mateix, ha admès que és un "tema prioritari" de la negociació amb el govern espanyol, i en concret, a la reunió que té prevista amb la ministra de Sanitat, Mónica García, el pròxim 2 de febrer. "Ha d'haver-hi reclassificació de totes les categories i hem quedat que l'aplicació es farà en el moment en què entri en vigor i tingui un finançament efectiu", ha explicat el conseller, que ha insistit que la requalificació és un tema que depèn del govern espanyol, també pel que fa als recursos econòmics. De fet, segons ha assenyalat el conseller, només la requalificació de les infermeres implicaria un cost aproximat d'entre 400 i 450 milions d'euros. "Veurem quin és el compromís de la ministra", ha apuntat Balcells.

El sindicat va convocar l'aturada en protesta pel tercer conveni de l'Institut Català de la Salut (ICS), pactat entre el departament de Salut i els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT i SATSE. CATAC, que també compta amb dos representants a la mesa sindical, no el va firmar. L'acord pel tercer conveni afecta uns 55.000 treballadors sanitaris de Catalunya i contempla una partida de 320 milions addicionals a l'any. Ara bé, tot i haver posat fi a més d'un mes de vaga, Marsal ha avisat que els acords no signifiquen el final de la negociació amb la conselleria i ha remarcat que no els "tremolarà el pols" per tornar a convocar-ne una altra. Així, ha subratllat que seran "molt estrictes" en el seguiment dels compromisos assolits i ha advertit Salut que es tracta només "d'una primera batalla".

stats