Emergència social

Treballadors socials de Badalona denuncien una situació límit, sense personal ni recursos

Es preveuen almenys 21 desnonaments al barri de Sant Roc a partir de dilluns

2 min
Un gall camina davant d'un grup de veïns de Sant Roc comentant els talls de llum al barri, en una imatge d'arxiu

MartorellLa situació dels serveis socials a Badalona és crítica, amb personal insuficient per a una càrrega de feina que no ha parat de créixer durant la crisi de la pandèmia, i que ha evidenciat encara més les costures de la xarxa. Ho denuncien els sindicats CCOO, CATAC i UGT, que reclamen als nous responsables de l'Ajuntament un pla de xoc per absorbir les necessitats creixents d'uns veïns que estan patint talls de llum continus o desallotjaments d'habitatges.

El barri de Sant Roc és l'epicentre d'aquesta emergència social a la ciutat: només aquest mes de gener es té constància de 21 desnonaments, i blocs sencers han tornat a passar hores sense llum ni calefacció a causa d'una nova avaria per sobrecàrrega de la xarxa elèctrica. A la majoria dels edificis de l'avinguda Alfons XII, l'eix principal de la ciutat, no hi ha comptadors regularitzats i la majoria punxen el servei a la línia. Però els talls de subministrament, que com la nit de Reis poden durar més de 10 hores, no diferencien els que estan al dia amb les seves factures dels que no.

Els sindicats municipals i entitats com la Plataforma Sant Roc-Som Badalona acusen l'anterior administració municipal, en mans del popular Xavier García Albiol, de deixar sota mínims els serveis municipals: no es van cobrir les baixes dels professionals socials i dels administratius i es va obligar la plantilla a absorbir una quantitat ingent d'expedients de tota mena. "Només han fet informes de vulnerabilitat si un advocat ho demanava, però no hi ha hagut una gestió de la crisi proactiva", es queixa l'activista Carles Sagués, un dels interlocutors entre els veïns dels barris més vulnerables i l'administració local.

Dues tècniques per a tres barris

Antonella Scano és una de les treballadores socials de la ciutat que ha posat negre sobre blanc el sentiment majoritari de la plantilla, en una carta oberta en què explica com ha arribat al límit de les seves forces per una gestió política nefasta que es remunta a fa una dècada i que ha comportat que els serveis tinguin dèficit de recursos i de personal. Tot i les constants crítiques, la treballadora diu que només han rebut "molles". Un exemple: al seu equip, que cobreix els barris de Sant Roc, Artigues i el Remei, només hi ha dues tècniques, quan es tracta de barris amb una problemàtica social al nivell del barceloní del Raval, on diu que hi ha 10 treballadors.

stats