Societat 18/08/2015

Les entitats de senegalesos reclamen "justícia" en una concentració pel compatriota mort a Salou

Unes desenes de persones han demanat aquest dimarts al vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona que no s'estigmatitzi el 'top manta'

Enric Borràs
2 min
Lluís Rabell a la concentració d'aquest dimarts reclamant justícia per Mor Sylla / FRANCESC MELCION

BarcelonaUnes desenes de persones s'han concentrat aquest dimarts vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona darrere d'una pancarta amb l'eslògan 'Justícia per a Mor Sylla', convocats per la Coordinadora d'Associacions de Senegalesos de Catalunya. La pancarta feia referència a l'home d'origen senegalès que va morir dimarts de la setmana passada en una operació policial contra el 'top manta' a Salou. El president de l'entitat, Amadou Bocar Sam, també ha reclamat que la policia canviï els protocols d'actuació i que no s'estigmatitzi els venedors ambulants. "En aquest país hi ha més gent fent economia submergida: per què no se'ls persegueix així?", ha demanat.

Bocar Sam també ha reclamat ajut del govern senegalès i ha recordat que els emigrants aporten un 10% del PIB del país. L'acte s'ha clos després de llegir un manifest que lamenta la pèrdua de vides de senegalesos de l'exterior en mans de la policia o resultat de "les polítiques de tancament de fronteres". Segons els convocants de la concentració, se n'han fet de semblants a Madrid, Almeria, Saragossa i les Canàries. Entre els assistents també hi havia la regidora de la CUP a Barcelona Maria José Lecha i el candidat de Catalunya Sí que es Pot per al 27-S, Lluís Rabell.

El manifest que s'ha llegit l'acte exigia "una investigació rigorosa que aclareixi els fets" al voltant de la mort de Sylla. També recordava que entre el 2003 i el 2010 s'han empresonat pel 'top manta' més de 600 persones a tot l'Estat, 96 de les quals encara són a la presó. Deia, a més, que més del 80% dels immigrants senegalesos es dediquen a la venda ambulant i que amb la reforma del Codi Penal les condemnes s'han endurit. L'acte s'ha acabat amb un minut de silenci en record de Sylla.

stats