Societat 21/01/2016

La sequera s’aguditza cada cop més a Catalunya

Barcelona, a punt de superar els 85 dies sense pluges

M.b.
3 min
Al pantà de Sau s’hi pot veure gran part de l’església romànica del segle XI. En anys plujosos només se n’acostuma a apreciar una petita part.

BarcelonaA Catalunya el 2015 també va ser un any especialment càlid, sobretot al juny i al juliol, els mesos en què els termòmetres es van disparar més clarament per sobre de la normalitat. Segons dades del Meteocat, l’any passat ha quedat situat entre els quatre anys més càlids des del 1950, amb unes dades molt semblant a les del 2014, 2011 i 2006. En general aquests anys la temperatura mitjana es va situar al voltant d’1,6 ºC per sobre de la referència 1961-1990. Per tant, tot i que a Catalunya l’estiu va ser molt dur, en general l’any no va marcar tantes diferències amb els anteriors, com sí que va passar a escala global.

A nivell més local l’Observatori Fabra de Barcelona, ubicat al Tibidabo, sí que va igualar el seu rècord de més de 100 anys: la mitjana de 16,6º és igual a la més alta fins ara, que datava del 2006. Tot i que aquest cap de setmana passat el fred es va fer evident, en general l’hivern està sent molt suau, ho va ser el desembre, va camí de ser-ho el gener, i les previsions de l’agència nord-americana NOAA fan pensar que aquesta tendència es pot allargar durant el febrer en bona part d’Europa, també al Mediterrani.

Ratxa seca

Sens dubte, però, el que més preocupa a Catalunya no són les temperatures sinó la falta de pluges que afecta molts indrets. La dada més rotunda i més clara en aquest aspecte és la de Barcelona: avui fa 79 dies que no plou com a mínim 1 l/m a la ciutat, i tot fa pensar que aquesta ratxa seca acabarà superant la més llarga que hi ha hagut a la ciutat en 100 anys. Segons dades de l’Observatori Fabra del Tibidabo, la seqüència de dies més llarga sense que hi hagi hagut un dia amb pluja igual o superior a 1 l/més de 85 dies, i es va produir entre el 22 de maig i el 14 d’agost del 1928. Des de llavors no hi ha cap precedent d’una absència de pluja tan llarga a la ciutat, i les previsions a curt termini fan pensar que és molt probable que la ratxa d’aquest any acabi superant aquest rècord i fins i tot s’allargui alguns dies més.

Les precipitacions acostumen a tenir sempre una distribució irregular, cosa que dificulta poder generalitzar, com sí que es pot fer més clarament amb la temperatura. Tot i això les dades de seguiment de la sequera que fa el Meteocat permeten afirmar que els últims dotze mesos han sigut excepcionalment secs no només al voltant de Barcelona, sinó també en àmbits com el Vallès, el Penedès, punts del Bages, de l’Empordà i del pla de Lleida. En tots aquests sectors les condicions són de sequera excepcional si comptem els últims 12 mesos, i aquesta escassetat de pluges també es dibuixa si ens remuntem a les dades dels últims dos anys. La majoria de comarques tenen dèficit de pluges, tot i que no sigui tan marcat, i només alguns sectors del Pirineu mantenen en els últims mesos precipitacions normals o fins i tot superiors a les habituals.

Embassaments al 70%

El fet que durant els últims mesos hi hagi hagut molt pocs episodis de pluja, però molt abundants, fa que el territori, els camps i els boscos estiguin notant aquesta sequera molt més que els embassaments. Actualment els pantans de les conques internes mantenen un nivell superior encara al 70%. Les previsions de l’agència americana NOAA no marquen tendències clares de cara als pròxims mesos, un fet positiu si tenim en compte que fins ara han encertat la falta de pluges de l’inici de l’hivern.

stats