Nou crim masclista: assassinada per l’exparella, a qui havia denunciat per maltractament

Els Mossos detenen l’home, que tenia una ordre d’allunyament, després d’arrestar el germà de la víctima

3 min
Un cotxe patrulla dels Mossos en una imatge d'arxiu.

BarcelonaNou assassinat masclista a Catalunya. Fa dos mesos, el 4 de març al matí, els Mossos d’Esquadra van localitzar el cos d’una dona morta dins un contenidor de la Granada, un poble de l’Alt Penedès. El cadàver estava esquarterat i el contenidor era en una cruïlla a pocs metres de l’estació de tren i d’una rotonda que connecta amb una carretera d’accés al municipi. Aquell mateix dia els Mossos van detenir un home de 45 anys, germà de la víctima i que havia denunciat la seva desaparició. La jutge va enviar-lo a presó per un delicte d’homicidi però, segons la investigació, no és l’autor material. Segons els Mossos, és l’exparella de la dona, a qui ella havia denunciat per maltractament. Per això han detingut l’home, de 51 anys, que tenia una ordre d’allunyament que va incomplir per assassinar-la.

Abans del 4 de març ja feia temps que els veïns no veien la María del Carmen, de 55 anys i que vivia a Sant Sadurní d’Anoia. Qui va donar l’avís de la seva desaparició va ser el seu germà, que uns dies abans de la troballa al contenidor havia anat a la comissaria dels Mossos de Vilafranca per denunciar que havia perdut la documentació. Segons va publicar La Vanguardia, l’home va fer una declaració confusa i va referir-se a l’absència de la seva germana. Al cap de pocs dies, va tornar-hi per denunciar la desaparició de la seva germana i va dir que havia anat a casa d'ella per donar menjar al gos, que l’havia trobat mort i que l’havia llençat a un contenidor de la Granada.

Els agents s’hi van desplaçar i van localitzar el cadàver de la dona. El germà, que es contradeia en les seves explicacions, va quedar detingut i va ingressar a presó preventivament. La investigació, però, continuava oberta. Després d’inspeccionar el domicili de la víctima i el del detingut el dia que van arrestar-lo, els Mossos van tornar a casa de la dona al cap d’una setmana. No veien clara l’autoria material de l’assassinat, que amb el temps ha fet un gir. La policia ha recollit nous indicis i ara està en condicions d'assegurar que l’exparella de la víctima és el presumpte autor de l'assassinat. L’home tenia antecedents per violència masclista perquè ella ja l’havia denunciat. Quan va tenir lloc l’assassinat, l'home encara tenia vigent l’ordre d’allunyament per la denúncia per maltractament, i la va haver d'infringir per matar-la. El van detenir el 27 d’abril i la jutge també va enviar-lo a presó.

Un cas “resolt”

Segons els Mossos, ara el crim s’ha donat per “resolt”. Tant l’exparella de la dona com el seu germà continuen investigats: el primer per un delicte contra la vida i el trencament de l’ordre allunyament, i el segon també per un delicte contra la vida o per encobrir-lo. Per altra banda, encara no s’ha definit si és un homicidi o un assassinat. El jutjat de Vilafranca del Penedès que portava el cas -el d’instrucció número 4- l’ha traspassat al jutjat d’instrucció número 3, que assumeix els casos de violència contra la dona, després que s’hagi confirmat que és un crim en l’àmbit de la parella. El nou jutjat que ha agafat la investigació ha ratificat aquest dimecres la presó preventiva sense fiança per als dos detinguts.

Aquesta dona és la sisena víctima mortal de violència masclista d’aquest any a Catalunya d’acord amb l’estadística del departament d’Interior, després que tres homes matessin la seva parella o exparella a Martorell, Barcelona i Vilanova del Camí i un home matés la dona i la filla a Lloret de Mar. Si es tenen en compte els feminicidis -que inclouen les dones assassinades per homes encara que no fossin la seva parella o exparella-, és la vuitena d’aquest any, segons l’Institut Català de les Dones, perquè un home també va matar la seva germana a Olesa de Montserrat -un cas resolt ara però que va passar fa 10 anys- i un fill va matar la seva mare a Barcelona.

stats