Societat Successos 19/04/2022

Ser més ràpids i adaptar-se als nous delictes: els reptes dels investigadors dels Mossos

La policia condecora jutges i fiscals per actuacions contra el narcotràfic de marihuana

2 min
A l’esquerra el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) dels Mossos, l’intendent Ramon Chacón, durant el seu discurs.

BarcelonaEls investigadors dels Mossos d’Esquadra tenen tres reptes. Segons el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), l’intendent Ramon Chacón, els delictes cada cop són més transnacionals i salten d’un país a un altre. “No som tan ràpids”, ha admès Chacón, que vol potenciar la coordinació amb Europa per combatre els delinqüents que traspassen fronteres, sigui amb robatoris, narcotràfic de marihuana o delictes econòmics: “Per desarticular-los aquí i al país d’origen”. El segon repte per a Chacón és adaptar-se als canvis. Ha posat com a exemple les criptomonedes, que dificulten la traçabilitat. Per acabar, el cap d’investigació criminal dels Mossos ha apostat per “conèixer molt bé” la delinqüència per millorar-ne la prevenció.

Chacón ho ha dit en l’acte del Dia de les Esquadres d’aquesta tarda al Complex Central Egara. Fa només mig any, quan es va fer el mateix acte, la CGIC estava liderada per l’intendent Toni Rodríguez, que al desembre, coincidint amb la destitució del major Josep Lluís Trapero com a cap dels Mossos, va ser apartat d’investigació criminal. Rodríguez, en el discurs que va pronunciar aleshores, va assegurar que veia recuperada la confiança en la Fiscalia i la judicatura. També va dir que el cos “és lleial” al Govern. El nou cap ha fet un discurs menys polític en què tampoc s’ha referit al relleu: només ha destacat que la policia catalana porta dos anys al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), així com que ara pot fer vigilàncies en zones transfrontereres –un dels acords de l’última Junta de Seguretat.

Pel que fa als reptes enumerats, Chacón ha explicat que conèixer el fenomen delinqüencial ha permès, per exemple, que s’hagi vist que la prevenció de les agressions sexuals no s’ha de centrar als llocs on es pot cometre aquest delicte. També ha apuntat que les estafes no paren de pujar: l’any passat se’n van sumar 83.000. Durant l’acte s’han lliurat diverses condecoracions, com ara a jutges i fiscals que han participat en actuacions contra el narcotràfic de marihuana. Alguns casos que els Mossos han volgut reconèixer són l'operació contra una organització criminal xinesa que obligava a cultivar marihuana en naus industrials i la dirigida al caporal de la policia local de Llinars del Vallès que liderava una xarxa de franquícies dedicada al mateix.

L’últim torn de paraula de l’acte l’ha tingut el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central dels Mossos, el comissari Xavier Porcuna, que ha avançat que la policia treballa en una nova estructura per “optimitzar l’eficàcia i l’eficiència” de la investigació criminal. Porcuna ha defensat una resposta “especialitzada” per donar seguretat a la població.

stats