Successos

La traïció d'una noia enmig d'una guerra de narcos a Marsella: resolt el doble crim de Salou

Els Mossos i la policia francesa detenen 13 persones i desmantellen un grup vinculat a la màfia francesa Dz

4 min
Un dels cotxes amb un tret fet la nit del 2 de maig, a la Plaça de les Palmeres, el 4 de maig del 2023, a Salou.

MarsellaOmar creia que aquella nit de dimecres seria de celebracions i retrobaments. Després de mesos ocult per la costa mediterrània espanyola, tornava a veure uns quants amics i coneguts de la Marsella que va haver d'abandonar corrents després de ser encausat per la seva vinculació amb l'assassinat d'un tatuador. Des d'aleshores havia intentat passar desapercebut. El seu passat, vinculat a la màfia marsellesa dels Yoda –en honor a la Guerra de les Galàxies– el posava en perill. I encara ho feia més el seu llinatge familiar: el seu cunyat era ni més ni menys que el líder dels Yoda, Felix Bingui, conegut com el gat, un dels narcotraficants més temuts de la costa blava. Per a Omar, Salou havia de ser l'escenari d'una nit de bars i discoteques. Però algú el va trair.

Eren les 22:35 hores del 3 de maig de 2023. Omar seia a la part de darrere d'un cotxe aparcat davant d'un hotel de Salou. Al seient del conductor hi havia el Nadir, un amic seu. Al copilot, una coneguda. Miraven un partit de futbol des del mòbil. En un moment donat, la noia va baixar del cotxe i va entrar a l'hotel, on hi havia algunes amigues seves allotjades. Minuts després, d'un cotxe van baixar tres nois amb dues pistoles i un kalàixnikov i van obrir foc contra Nadir i Omar, que seguien dins del cotxe. Nadir va morir immediatament. Omar va aconseguir sortir del cotxe i va córrer uns metres, però el van acabar tocant de mort. Els atacants van disparar més de trenta bales en 90 segons.

Els assaltants eren tres membres de Dz, la màfia amb qui els Yoda mantenen una guerra per controlar els punts de venda de droga als carrers de Marsella. Una investigació dels Mossos d'Esquadra i la policia francesa ha acabat resolent un crim que s'ha saldat amb 13 detinguts, un grup molt actiu de la màfia Dz desarticulat i un traïdor desemmascarat. Tot s'ha sabut aquest dilluns a Marsella, en una roda de premsa conjunta dels Mossos, la Fiscalia francesa i la policia del país gal.

Més que un traïdor, era una traïdora. Aquella nit tots els amics i coneguts d'Omar que havien de sortir de festa eren de l'entorn dels Yoda. Una persona es va canviar de bàndol i va avisar els tres sicaris de Dz de la ubicació exacta d'Omar. Era la dona que estava asseguda al seient del copilot i que va sortir del cotxe minuts abans que comencés el tiroteig. Ella va ser la que va donar llum verda a l'atac. Però la seva no va ser l'única traïció de la nit.

Mitja hora més tard, els Mossos van localitzar el cotxe dels autors del tiroteig en una àrea de servei a l'AP-7, a tocar de Tarragona. Un dels tres encara era allà, intentant incendiar el cotxe amb les armes a dins (entre les quals dues granades iugoslaves) sense acabar d'aconseguir-ho. No hi havia rastre dels altres dos i els Mossos sospiten que van abandonar-lo perquè despistés la policia mentre ells agafaven un altre cotxe. Al cap d'unes hores, ja serien a França.

Roda de premsa aquest dilluns a Marsella.

El procurador del Tribunal Judicial de Marsella, Nicolas Bessone, ha lloat aquest dilluns la "ràpida reacció dels Mossos" per poder resoldre un crim que ha anat molt més enllà de la mort d'Omar. L'any passat no era estrany veure joves amb kalàixnikovs pels carrers de Paternelle, una barriada de Marsella on es poden llegir a les parets grafitis amb els preus de la droga. El febrer va començar una guerra sagnant entre els Yoda i els Dz pel control de la zona que va acabar amb més de 50 assassinats. Fins fa poc no estaven enfrontats, però les traïcions constants van acabar detonant una guerra.

Bessone ha explicat que fins a l'octubre hi havia un ritme de tres homicidis a la setmana. Tot pel control d'una droga que, de fet, sol entrar a Europa per Espanya. En un any gairebé es van duplicar els assassinats a la zona. El d'Omar no entra en aquest còmput: van matar-lo aprofitant que estava fora del país i no tenia la protecció habitual d'un familiar del líder dels Yoda. "Salou va ser una oportunitat per la vulnerabilitat de la víctima", ha explicat l'intendent Joan Carles Granja, subcap de la Comissaria General d'Investigació Criminal.

Treva

La investigació que van iniciar els Mossos pel crim d'Omar ha permès desmantellar un grup dels Dz molt actiu. En total, han detingut 13 persones, cinc homes (entre ells els dos autors del tiroteig) i vuit dones (entre elles, la que va revelar la ubicació d'Omar). Tots ells van tenir un rol clau en el retorn dels pistolers. Una bona part dels Dz detinguts ja estava complint una pena de presó i a partir de l'assassinat se'ls ha aconseguit vincular amb diversos delictes més.

L'operatiu amb els Mossos va ser un dels set que la policia francesa ha executat contra els clans Yoda i Dz per intentar posar fi a la guerra de màfies. A l'octubre ja es va començar a notar l'efecte de la intervenció policial i van baixar a dos els homicidis setmanals. Aquest any encara no se n'ha registrat cap. "Estem satisfets, però no podem dir que ha acabat", ha avisat Bessone. Amb tot, l'inspector Francesc Moragas, cap de la DIC a Tarragona, admet que els preocupa "moltíssim" la possibilitat que els mafiosos marsellesos trobin en Catalunya un destí per amagar-se. El maig del 2022 ja van assassinar un jove marsellès a Salou per un conflicte de drogues. "Catalunya és una zona de refugi per al sud de França", ha acceptat Granja, si bé s'ha mostrat optimista que siguin "fets puntuals".

stats