Successos

Els últims neonazis detinguts a Catalunya ja parlaven d'atacar mesquites i sinagogues

Els Mossos consideren el supremacisme blanc i el jihadisme les principals amenaces terroristes

3 min

BarcelonaLes seves llibreries eren una mostra perfecta del seu radicalisme. Hi havia La mentida d'Auschwitz, un llibre que nega l'Holocaust nazi contra els jueus. Al seu costat destacava el Mein Kampf d'Adolf Hitler. També tenien una col·lecció filmogràfica particular, amb Golubaya divisa, un documental sobre el paper de la División Azul durant la Segona Guerra Mundial. La discografia era, sobretot, heavy metal, amb grups com 7 Muelles: "Mil batalles per lliurar, molta sang per vessar", cantaven al seu disc No te cortes. Els membres de Combat 18, el grup neonazi que els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van detenir dimarts, no només s'havien quedat amb la literatura feixista, les pel·lícules nazis o les lletres supremacistes: volien passar a l'acció i s'estaven preparant per fer-ho.

Al costat del Mein Kampf hi havia un manual sobre com fer explosius casolans. No només tenien pins, banderes i retrats de Hitler, sinó també punyals, navalles i fins i tot catanes amb una esvàstica fosa sobre l'acer. Tenien armes curtes i llargues simulades, però havien intentat comprar-ne més d'una vegada de reals. L'intendent David Sánchez, subcap de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, ha explicat aquest dijous que el grup encara no estava en una etapa de planificar atacs imminents, però sí que havien parlat de, arribat el dia, quins objectius prioritzarien: sobretot mesquites, espais de culte jueu i ubicacions freqüentades per l'esquerra antifeixista. Per això, Sánchez ha remarcat la importància d'haver escapçat el grup criminal en "una fase inicial".

Aquest dimarts els Mossos i la Policia Nacional van detenir 13 persones en diverses ubicacions de Catalunya i tres més a la resta de l'Estat. En el cas dels arrestats aquí, cap d'ells ha entrat a la presó provisionalment, ja que, precisament com ha comentat l'intendent dels Mossos, els han enxampat en un moment fundacional. La investigació comença ara fa dos anys, quan en el monitoratge que la policia sol fer de les xarxes socials detecten un seguit de perfils que es presenten clarament com a membres de Combat 18. A alguns d'ells ja els coneixien (molts tenen antecedents per delictes d'odi), sobretot per freqüentar manifestacions d'extrema dreta com la que se sol fer el 12 d'octubre a Montjuïc. Sigui com sigui, que diguessin que eren de Combat 18 era un pas endavant, ja que mai s'havia detectat que aquesta facció tingués pes a Espanya.

A les cases dels detinguts hi van trobar molta simbologia nazi i material informàtic per analitzar.

Justificar la violència

Aquesta organització és considerada històricament (des de principis dels 90) el braç armat del grup Blood and Honour, una de les dues principals organitzacions neonazis en l'àmbit mundial. "Justifiquen la violència en qualsevol indret del món", ha apuntat Sánchez. Tal com va explicar dimarts l'ARA, alguns dels seus membres penjaven fotografies ensenyant pancartes de Combat 18 sense cap mena de complex. Aquest va ser el punt de partida d'una investigació que ràpidament va descobrir que no eren llops solitaris radicalitzats. Es coneixien entre ells (de fet, es comentaven les fotos de Facebook) i van començar a fer reunions de coordinació presencials. En aquestes trobades, van donar forma a una organització totalment "jerarquitzada": "Hi havia un president i un gerent", ha comentat l'intendent dels Mossos. Hi havia una disciplina interna fèrria i si un simpatitzant s'hi volia unir, havia de passar un procés de prova.

La policia els va començar a investigar quan estaven en una "fase de creació" i ara consideren que ja estaven en l'estadi de la "propaganda i la difusió". Venien marxandatge, difonien els seus missatges d'odi a grups de missatgeria instantània. L'objectiu era créixer, i això va començar a cridar l'atenció de diversos "joves" que s'hi volien unir. Tot ha coincidit amb l'inici de la guerra entre Israel i Hamàs, però realment el detonant de l'operatiu d'aquest dimarts va ser la por que Combat 18 s'anés fent gran. També estaven intentant teixir aliances amb diferents grups Combat 18 d'altres països. De fet, durant aquestes converses internacionals va ser quan van intentar, sense sort, aconseguir armes de veritat.

El context, a més, apressa. Sánchez ha explicat que ara mateix les dues principals amenaces en l'àmbit del terrorisme a Catalunya són el jihadisme i el supremacisme blanc. "Combat 18 és un clar indicador del fet que l'amenaça de l'extremisme violent per motivació ètnica i racial és vigent", ha afirmat l'intendent.

stats