El tancament del CIE s'enfoca ara com una "qüestió de país"

L'Ajuntament estudia si l'actuació del ministeri de l'Interior pot derivar en responsabilitats penals

L'Ajuntament de Barcelona ja ha sol·licitat al jutge l'ordre per poder inspeccionar les instal·lacions del Centre d'Estrangers de Barcelona (CIE) com a pas previ a poder ordenar que es precinti. Un procés que, calcula, es pot allargar com a màxim un mes. En paral·lel, però, ha convocat una reunió d'urgència amb els diferents  actors que defensen la clausura d'aquestes instal·lacions amb l'objectiu de compartir el full de ruta i unir forces. A la trobada, que s'ha celebrat aquest matí a l'Ajuntament, hi han participat l'alcaldessa, Ada Colau, i el tinent d'alcalde, Jaume Asens, per part del consistori; el conseller de Justícia, Carles Mundó; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; representants dels grups municipals que dinen suport a la iniciativa ( BComú, CiU, ERC, PSC i la CUP) i d'entitats com Tanquem el CIE o SOS Racisme, a més de la síndica de la ciutat i del degà del Col·legi d'Advocats.

Tots han coincidit a denunciar l'actuació de desobediència del ministeri de l'Interior, que ha impedit en dues ocasions l'entrada dels tècnics municipals al CIE, i a demanar, també, canvis a la llei d'estrangeria per evitar que aquestes instal·lacions funcionin com una "presó encoberta". Asens, a més, ha anunciat que el consistori està estudiant si l'actuació del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, pot comportar responsabilitats penals.

En la trobada s'han acordat mesures com instar el Congrés espanyol a modificar la legislació d'estrangeria i a fer una gran mobilització el dia que es dicti el precintament per evidenciar que es tracta d'una "qüestió de país".

Asens ha deixat clar que s'informarà el ministeri amb anterioritat del dia i l'hora en què es preveu dur a terme el precintament perquè tingui marge per preparar-se i evacuar els interns. L'objectiu d'aquest front comú és, a curt termini, treballar perquè es garanteixin els  drets humans al CIE i, més a llarg termini, aconseguir-ne la clausura.