Societat 20/07/2021

El govern espanyol aprova la venda de tests ràpids a les farmàcies sense recepta

Els últims dies alguns establiments ja n'estaven dispensant i fins i tot se'n podien adquirir en portals com Wallapop

Antònia Crespí, Marta Rodríguez Carrera i Joana Garreta Passola
4 min
La Meritxell, una monitora del casal El Bon Recer, ha sortit negativa al test ràpid que s'he fet a la farmàcia

El consell de ministres ha aprovat que a partir de demà i ja oficialment totes les farmàcies d'Espanya puguin vendre tests d'autodiagnòstic per detectar el coronavirus. Ja no caldrà així cap recepta prèvia per adquirir-los, tal com passa des de fa temps en molts països europeus. En cas de positiu, l'usuari haurà d'adreçar-se a un centre sanitari per certificar el contagi. Malgrat l'aprovació, molt demanada per col·lectius com els farmacèutics en repetides ocasions, aquests últims dies alguns establiments ja n'estaven venent sense recepta, segons ha pogut comprovar l'ARA. Un farmacèutic de l'Eixample de Barcelona admetia aquest dilluns que, malgrat que la mesura no està encara en vigor formalment, ja havia venut "molts tests" al llarg del dia.

Es tracta de tests d’automostra, en els quals és l’usuari qui es fa la prova per descartar el contagi. Per fer-ho, cal introduir el bastonet pel nas seguint el consell i l'assessorament del farmacèutic i seguint les instruccions que acompanyen el mateix test. Si el resultat és positiu, la persona haurà de dirigir-se al CAP perquè se li faci una segona prova diagnòstica i es pugui identificar els seus contactes estrets.

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, apunta que el preu dels tests és d’"entre vuit i deu euros amb una tendència a baixar", tot i que se’n poden trobar de més cars. Paral·lelament a la venda a les farmàcies, en alguns casos s'ha detectat venda per internet. Torres adverteix dels perills de comprar tests a la xarxa perquè no estan sotmesos a cap control mèdic i s'han de conservar en unes determinades condicions ambientals per ser eficaços.

De 10 € fins a més de 100 € a Wallapop

Les últimes setmanes hi ha qui ha vist en aquesta qüestió una escletxa per fer negoci i vendre algunes unitats portades des d'Andorra o Alemanya. A diferència del que passava a Espanya fins ara, la venda de tests a les farmàcies està permesa en molts països (fins i tot en supermercats, en el cas del país germànic) i alguns particulars ho aprofiten per lucrar-se. L'ARA ha comprovat que Wallapop ha sigut un del canals de venda de test al mòdic preu de 13 euros. Alguns no n'especificaven l'origen i oferien packs de fins a 150 € per a “reunions, casaments i batejos”. Una pràctica que ja es va veure aquest Nadal i que es manté amb l’explosió de contagis.

I és que no tot són persones que venen alguna unitat puntual que els sobra (n'hi ha que al·leguen que ja estan vacunats i no els faran servei), sinó que també hi ha els que juguen en una altra categoria i anuncien capses de 20 tests per 150 €: “Vols tenir els teus treballadors segurs? Fas alguna reunió, casament o bateig i no vols sorpreses? Doncs una molt bona opció és fer un cribatge setmanal”.

Dos anuncis de tests d'antígens  a Wallapop.

Alguns anuncis acabaven retirats per Wallapop, que no ha facilitat a l'ARA xifres de quants es van esborrar del portal per incompliment de les normes comunitàries o per altres motius. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona afirmava fa uns dies haver notat un pic d'ofertes a internet les últimes setmanes. Fa mesos que també van vigilant els anuncis que troben a les xarxes per informar-ne el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris.

Ara bé, ¿aquests tests que s'anuncien a internet són igual de fiables que la resta? “Claríssimament no. Per molt que et diguin que l’han comprat en una farmàcia i estiguin homologats, no saps en quines condicions l’han transportat”, adverteix a l’ARA Marta Roig, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), que sosté que si el venedor no els ha mantingut en les condicions adequades el més probable és que estiguin espatllats.

Més enllà del risc que acabi sent una estafa o que no estigui en bon estat, Roig també avisa que és un problema de salut pública. Els resultats dels tests d'antígens, en general, cal tractar-los amb precaució si són negatius, ja que van per càrrega viral. “En el cas dels que es venen a les farmàcies amb recepta, es recomana repetir el test al cap d’uns dies perquè potser el resultat varia”, avisa Roig. També cal tenir en compte que aquests tests, igual que els que es vendran a les farmàcies sense recepta, només serveixen per saber si es té el virus i anar vigilant des de l'autoresponsabilitat. El resultat no és vàlid per viatjar, ja que és una prova que es fa un mateix a casa i no es pot certificar. 

La venda de les proves a les farmàcies sense necessitat de recepta segurament servirà de fre al mercat irregular, tot i que la farmacèutica està convençuda que continuarà existint.

Tests per a monitors de casals d’estiu

També des d'aquest dilluns les farmàcies catalanes han engegat una campanya de cribatge dels monitors de casals d'estiu. Les que ho ofereixen, segons explica Judith Purroy, auxiliar de farmàcia de la Farmàcia Basora Caus, s’han ofert voluntàries al Col·legi de Farmacèutics. Purroy afirma que estan contents, ja que poden “ajudar que aquesta onada no vagi a més”.

Les farmàcies fan cribatges als monitors dels casals d'estiu.

Molts monitors han optat per anar-hi junts. Els del casal El Bon Recer en són un exemple. Han anat en bloc a fer-se la prova: 48 monitors s’han arribat junts fins a la farmàcia sortint del casal. La Sofia Verdaguer, una monitora, diu que els hi han recomanat perquè és “el més lògic i el més raonable” per poder “treballar amb altres companys i amb nens”. En general es mostren confiats que no hi haurà positius. Alba Pérez, també monitora, assegura que estan fent les coses bé i per això esperen ser negatius.

Eduard Bauló, de l’equip directiu del casal, afirma que són conscients que podria passar que demà molts no poguessin anar a treballar, però considera que fer-se el test és “una responsabilitat” i que ho fan "per les famílies amb qui treballem, pels infants i pels mateixos monitors".

stats