Societat 23/09/2014

El govern balear recorrerà i no suspendrà l’aplicació del decret de trinlingüisme

La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, respon a l'oposició que només dimitirà si li demana Bauzá

Quim Torres
2 min

PalmaEl govern balear ha anunciat que recorrerà en cassació al Tribunal Suprem les sentències emeses aquest dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que anul·len el decret que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL). Per això, segons ha explicat la portaveu Núria Riera, el govern de José Ramón Bauzà no anul·la ni suspèn l'aplicació del TIL durant aquest curs. Als passadissos del parlament balear, la també consellera d'Administracions Públiques ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als pares assegurant que el TIL s'aplicarà com estava previst aquest curs.

Riera ha afirmat que el Govern respecta, però no comparteix, la decisió judicial i ha afegit que aquesta no en qüestiona el fons, sinó qüestions procedimentals o de forma. I ha qüestionat un dels motius que ha provocat la sentència en contra, el fet que no s'hagués consultat la Universitat de les Illes Balears (UIB), perquè, segons ella, es va consultar el Consell Escolar, del qual forma part la UIB.

Abans, la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, no ha volgut fer cap valoració profunda de les sentències al·legant que no se les havia llegides. Als passadissos del parlament, sí que ha assegurat que "de moment les escoles de les Illes continuaran aplicant el TIL". Camps ha apuntat que, pel que li diuen, la sentència no qüestiona el fons de la qüestió, sinó que afecta "qüestions procedimentals", però no ha volgut aclarir quina serà l'actuació del govern balear a partir d'ara, que previsiblement passarà per presentar un recurs davant el Tribunal Suprem. El recurs podria aturar l'aplicació de les sentències sempre que el TSJIB no accepti la petició dels sindicats recurrents perquè s'apliquin de manera immediata.

Respecte de les peticions de dimissió que li han fet tots els grups de l'oposició, la consellera s'ha limitat a dir que la seva dimissió només la hi demanarà el president Bauzà, si és el cas, i ha afegit que ella està per complir un projecte en el qual creu. També ha advertit que quan es va tramitar el decret ara anul·lat no era ella la consellera, sinó que encara estava en el càrrec el seu antecessor, Rafel Bosch.

El PP, per boca de la seva portaveu parlamentària, Mabel Cabrer, ha assegurat que respecta les decisions judicials i que el trilingüisme és una aposta del partit que, segons ella, ara es demostra que té eficàcia en l'educació. Ha tret ferro als motius de la decisió judicial advertint que no s'està qüestionant el fons del decret, sinó que l'anul·lació es produeix per un "tema formal". I ha defensat que el Govern creia que no calia consultar la UIB perquè ja es va consultar el Consell Escolar, on la UIB està representada, i el Consell Consultiu. Cabrer tampoc ha aclarit com actuarà ara el Govern i no ha volgut dir si es tornarà a fer un decret llei urgent com es va fer l'any passat. "El Govern mirarà les fórmules jurídiques per acatar les sentències i els possibles recursos que es puguin interposar", ha sentenciat.

stats