El Govern confia que el TSJC avalarà el toc de queda català

Aragonès diu que estarà emparat pel decret llei que aprovaran la setmana que ve

2 min
Una part important dels vehicles que passen pel control són taxis

BarcelonaEncara no se sap si el Govern prorrogarà les restriccions vigents la setmana que ve, però tots els ulls estan fixats en d’aquí dues setmanes. La incertesa que s’ha intensificat els últims dies és què passarà a Catalunya més enllà del 9 de maig, quan acabi l’actual estat d’alarma que va decretar l'Estat. La intenció de la Generalitat és continuar amb el toc de queda i per això el consell executiu de dimarts vinent aprovarà una modificació del decret llei 27/2020 per intentar blindar-lo. És el decret llei fet a correcuita a l’estiu quan la jutge de guàrdia de Lleida va tombar el confinament domiciliari al Segrià. Això no garanteix que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que sense l’estat d’alarma supervisarà les mesures, avali el toc de queda, però el Govern confia que ho faci.

El vicepresident, Pere Aragonès, ha defensat aquest dijous al Parlament que el canvi legislatiu permetrà que es continuïn aplicant restriccions “que s’hauran de mantenir unes setmanes més”. Segons Aragonès, el toc de queda estarà emparat per la modificació del decret llei, que a efectes pràctics servirà per reforçar la llei catalana de salut pública. Aquesta idea ja la va avançar la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, que aquest dimarts va explicar que estudiaven canviar el decret llei perquè el confinament nocturn rebi el vistiplau del TSJC. A l’estiu es va aprovar que en pandèmia es puguin limitar les activitats o els desplaçaments de persones. Ara el Govern ho vol ampliar perquè inclogui el toc de queda.

Aragonès també ha assegurat que les mesures es flexibilitzaran en funció de la vacunació de la població i que es podran aplicar sempre que rebin la ratificació judicial. Però aquest és el misteri que no es resoldrà fins que la Generalitat porti al TSJC la proposta de les restriccions que vol mantenir sense l’estat d’alarma i els jutges es pronunciïn.

Les propostes que necessiten un aval

Les mesures que afecten els drets fonaments i que, per tant, sense l’estat d’alarma necessiten l’aval judicial són principalment el toc de queda, la limitació dels desplaçaments per territoris i fixar un nombre màxim de persones en les trobades. A diferència de l’estiu, quan les restriccions passaven pels jutjats de guàrdia ordinaris de la zona afectada, ara les decisions estaran centralitzades al TSJC.

Fins ara els jutges no s’han hagut de pronunciar mai sobre el toc de queda perquè s’aplica des del 25 d’octubre, quan va entrar en vigor l’actual estat d’alarma, que acaba el 9 de maig.

stats