Societat 02/03/2021

Trapero lamenta que s’utilitzin els Mossos “per desviar l’atenció”

La cúpula policial troba a faltar un suport “incondicional” de les institucions, com passa en altres ciutats europees davant dels disturbis

2 min
Un cordó amb agents de la Brimo dels Mossos durant la tercera nit de protestes per Hasél a Barcelona.

BarcelonaJust dues setmanes després que comencessin les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél, que en molts casos han derivat en aldarulls, els Mossos d’Esquadra han fet una reunió al complex central d’Egara amb 200 comandaments –cúpula inclosa– per fer un balanç de les mobilitzacions. La primera part de la trobada, de dues hores, només ha comptat amb la participació policial, que ha obert el cap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero. “No estem davant d’una crisi policial”, ha valorat Trapero, sinó d’una “crisi social” que el cos “no ha escollit ni ha provocat”, segons han explicat fonts de la policia. Trapero ha lamentat que s’utilitzin els Mossos “per desviar l’atenció” d’altres problemàtiques, però pensa que això no ha de “distreure” el cos en la resposta.

Vídeo de la reunió d'aquest matí al complex central d'Egara

El major ha apostat per la transparència i la rendició de comptes en les actuacions dels últims dies, encara que ha demanat fer-ho “sense estridències”. Les mateixes fonts han explicat que fa set dies, dimarts de la setmana passada, Trapero es va oferir a comparèixer al Parlament, tot i que no va rebre el vistiplau perquè es va al·legar que ara la cambra està pendent de constituir-se. En canvi, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, intervindrà aquest dimecres al Parlament. En la mateixa reunió al complex d’Egara, el cap dels Mossos i altres comandaments han expressat que troben a faltar un suport “incondicional” de les institucions, com passa en altres ciutats europees quan es produeixen disturbis. Per això Trapero ha volgut agrair els esforços de la plantilla, sobretot dels agents d’ordre públic i seguretat ciutadana.

Falten recursos d’ordre públic

Pel que fa al debat sobre el model d’ordre públic, els comandaments han insistit, com van dir en la primera reunió que van tenir per les protestes de Hasél, que els Mossos “s’adaptaran” a la decisió que prengui el Parlament. Al marge de l’ús del foam, els assistents han admès que falten recursos d’ordre públic, com ara porres i escuts, que s’han prioritzat després de l’atac a la comissaria de Vic. També han constatat que els manifestants tenen la policia com a objectiu i no els edificis que poden protegir: “Ens venen a buscar a nosaltres”, han dit sobre els llançaments que reben. Trapero ha remarcat que s’ha de garantir la seguretat dels agents però ha demanat no allunyar les comissaries del model de policia de proximitat. En la reunió s’ha subratllat la coordinació dels Mossos amb les policies locals, un dia abans que es faci una trobada entre els cossos.

A banda del major, han parlat el cap de la comissaria superior de Coordinació Territorial, el cap de la Comissaria General d’Informació –dedicada a la lluita antiterrorista–, el cap de la Brigada Mòbil (Brimo) i el cap de la comissaria de Vic. Un cop acabades les intervencions dels comandaments, s’ha fet la segona part de la reunió, que ha comptat amb la participació del director general de la policia, Pere Ferrer, seguit del conseller d’Interior, Miquel Sàmper. En la trobada s’han dedicat uns aplaudiments als agents de Vic que van rebre l’atac fa quinze dies, al guàrdia urbà que va sortir de la furgoneta cremada dissabte a Barcelona i a la resta de ferits.

stats