Societat 31/07/2013

Els treballadors socials acusen el Govern de desatendre els ancians amb la nova retallada

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya denuncia que la suspensió de les prestacions econòmiques vinculades als serveis residencials "castiga les persones sense recursos"

Efe
2 min

BarcelonaEl Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha denunciat aquest dimecres que la nova retallada anunciada ahir pel Govern que suspèn a l'agost i el setembre la incorporació de nous usuaris a les ajudes de la llei de la dependència per pagar residències genera "desatenció" i "pot vulnerar drets".

La Generalitat va anunciar aquest dimarts que ha decidit suspendre durant dos mesos i de manera transitòria noves entrades de beneficiaris de prestacions econòmiques per pagar places de residències vinculades (no públiques), previstes a la llei de la dependència, per la precarietat de les seves finances. El departament de Benestar Social i Família culpa directament d'aquesta situació "els incompliments de l'Estat en el finançament de la llei de la dependència".

En un comunicat, els treballadors socials han demanat a la consellera de Benestar Social, Neus Munté, que "reconsideri" aquesta mesura, ja que tenint en compte "la insuficiència de places en residències públiques, negar prestacions econòmiques vinculades a residència castiga les persones sense recursos". "No aprovar prestacions econòmiques destinades a cobrir el cost d'una plaça residencial a l'agost i el setembre significa posar en risc de desatenció persones vulnerables que no tenen recursos per sufragar aquest cost", afegeixen els treballadors socials, que expliquen que aquestes ajudes pal·liaven la insuficiència de places públiques perquè ajudaven a accedir a places en residències privades.

"Negar aquesta prestació econòmica vinculada (PEV) equival a deixar en situació de desemparament les persones que no poden fer front al cost de la plaça, i pot suposar una vulneració del dret reconegut a la prestació", denuncien.

A més, segons els treballadors socials, la mesura, que s'aplicarà a partir de l'1 d'agost, inclou la supressió del caràcter retroactiu de la prestació, de manera que les persones a qui no se'ls concedeixi l'ajuda mentre estigui en vigor la mesura no podran reclamar la part corresponent a aquest període en cas que se'ls concedeixi la prestació més endavant.

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya rebutja aquesta nova retallada perquè "afecta directament el benestar de persones dependents i vulnerables", i alerta "de les conseqüències que pot comportar, així com de la incertesa que genera entre els professionals".

A més, considera "inadequat" que s'aprovi i entri en vigor coincidint amb l'inici de les vacances, "quan la capacitat de reacció i de resposta de la ciutadania i dels professionals de l'àmbit social és més reduïda".

Per aquests motius, els treballadors socials demanen al departament de Benestar Social i Família que reconsideri l'aplicació de la mesura i que, en tot cas, reconegui a les persones afectades la retroactivitat de la prestació.

stats