Societat 16/12/2015

La UB aprova la creació de la nova Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

El nou centre agruparà els estudis de medicina, odontologia, infermeria i podologia. Els estudiants protesten contra la mesura, que asseguren que suposa una pèrdua d'identitat per a les disciplines

Martí Gelabert
2 min
Centenars d'acadèmics pateixen per la seva carrera

BarcelonaLlum verda a la nova Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB). Així ho ha aprovat el consell de govern, que s'ha reunit aquest dimecres. La UB integrarà, d'aquesta manera, a partir del setembre de 2016, medicina, odontologia, infermeria i podologia en un mateix centre.

L'aprovació de la creació d'aquesta facultat s'havia de signar la setmana passada, però una cinquantena d'estudiants va boicotejar els accessos a l'Edifici Històric de la UB, obligant a suspendre la sessió ordinària del consell de govern. Els estudiants s'han estat mobilitzant des que la UB va llançar aquesta proposta, ja que creuen que la mesura representarà una pèrdua d'identitat, d'autonomia i visibilitat per a les disciplines que integra la facultat.

El Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) va emetre una carta al rector, Dídac Ramírez, dies abans de la convocatòria de la reunió en què reclamava aturar aquesta fusió. "Suposarà una pèrdua d'autonomia en les estratègies i decisions que afecten en el desenvolupament de la professió des de la docència", alhora que representarà "una situació de desavantatge desproporcionada" en relació a la representació de la carrera d'infermeria en els òrgans de govern de la UB.

Ramírez ha assegurat que "la configuració d'aquesta nova facultat representa una fita important en l'àmbit de les ciències de la salut", ja que la UB disposarà "d'una àrea de salut amb més recursos, més projecció internacional i on els principals beneficiats seran els estudiants, el nostre personal docent i investigador i la societat en general". En tot cas, des de la Universitat s'ha recordat que la fusió de carreres en una nova facultat no representarà la supressió de cap grau ni màster oficial. De fet, s'agruparan 151 titulacions –sis graus, 10 màsters universitaris oficials, 122 propis i 13 programes de doctorat–. El nombre total d'estudiants serà de 8.299.

Per garantir l'autonomia dels centres actuals i la seva visibilitat, segons indica la UB, s'han creat cinc unitats de formació i recerca que decidiran de manera autònoma qüestions acadèmiques i de professorat. En el cas d'infermeria, es mantindrà el pla d'estudis de l'ensenyament i el Consell d'Estudis. La representativitat de l'Escola d'Infermeria de cara a l'exterior la continuarà assumint la directora de la unitat de formació i recerca d'infermeria.

stats