Les vacunes haurien reduït un 90% infeccions, ingressos i mortalitat per covid a les residències

Un estudi de l'Institut Català de la Salut i la Universitat d'Oxford ha fet un seguiment a 30.000 residents

ARA
2 min
Infermeres vacunen una usuària de la residència Ors de Barcelona.

BarcelonaUn estudi de l'Institut Català de la Salut (ICS) i el Centre d'Estadística en Medicina de la Universitat d'Oxford ha demostrat que les vacunes contra el covid-19 redueixen fins a un 90% les infeccions, els ingressos i la mortalitat en usuaris i professionals de residències i en sanitaris de Catalunya. El treball, publicat a la revista British Medical Journal, s'ha fet amb dades de 30.000 residents de centres de persones grans, poc representats en assajos clínics. També es van estudiar durant mig any més de 26.000 professionals d'aquestes residències i més de 60.000 treballadors sanitaris, a qui van detectar grans reduccions en les infeccions, comparables a les observades en les persones grans que viuen en aquests centres.

La principal conclusió de l'estudi és que la vacunació del covid-19 està associada a una reducció d'entre el 80% i el 90% de les tres variables analitzades, però destaquen especialment les baixades en les hospitalitzacions i la mortalitat entre els residents. "Els resultats demostren una efectivitat molt bona en totes les poblacions estudiades, en línia amb els assajos clínics previs", recalca el doctor Daniel Prieto-Alhambra, professor de farmacoepidemiologia a Oxford i autor de l'article, segons recull l'ACN.

El professor d'Oxford destaca les col·laboracions internacionals per produir "proves sòlides sobre el risc-benefici" de les vacunes contra el covid-19. "S'estan utilitzant dades del món real vinculades de Catalunya i d'altres parts del món per a l'estudi de la seguretat de les vacunes. Aquí hem utilitzat dades relacionades d'atenció primària, hospitalària, de vacunacions i de laboratori de Catalunya per ampliar els nostres coneixements sobre la seva efectivitat en subpoblacions especials", indica.

Els resultats del treball arriben en ple impuls del departament de Salut per remuntar el ritme de vacunació (alentit per les vacances d'estiu) i, amb les dades sobre la taula, demana a tothom que estigui immunitzat que demani cita. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública de Catalunya, la doctora Carmen Cabezas, subratlla que l'estudi "confirma el gran valor dels programes de vacunació en curs per reduir la transmissió de covid-19 i la càrrega i la mortalitat sanitàries relacionades".

L'estudi, publicat al British Medical Journal (BMJ), ha utilitzat dades sobre l'atenció primària, hospitalària, de vacunacions i de laboratori de Catalunya i els científics creuen que serà útil per comprendre els beneficis de la vacuna més enllà dels assajos controlats aleatoris en poblacions poc representades fins ara.

stats