Violència masclista

L'última dona assassinada a Catalunya el 2023 havia denunciat dos cops l'exparella

La Choumicha, de 38 anys, va morir apunyalada per la seva exparella pels volts de Nadal

2 min
El bloc de pisos de Barcelona on van trobar assassinada la dona, al districte de Sant Martí

BarcelonaEs deia Choumicha, tenia 38 anys i va morir assassinada pels volts del dia de Nadal a mans de la seva exparella en el que va ser l'últim crim masclista de l'any 2023 a Catalunya. Ella havia denunciat dos cops amb anterioritat el seu botxí, que ja ha ingressat preventivament a la presó per ordre d'una jutge. En els últims dotze mesos de l'any quinze dones han estat assassinades, segons el recompte de la conselleria de Feminismes i Igualtat de la Generalitat, que hi inclou tots els feminicidis, tant si es cometen en l'àmbit de la parella (l'indicador que fan servir la policia catalana i la justícia per parlar de violència masclista) com si no. Es tracta d'una xifra rècord des del 2012, quan es va començar a fer el recompte a escala catalana.

Segons els Mossos d'Esquadra, els agents van detenir el presumpte assassí la vigília del dia de Reis, una setmana després que una patrulla localitzés el cos de la víctima, amb signes d'haver patit un apunyalament, a l'interior d'un domicili del carrer Navas de Tolosa, al districte de Sant Martí de Barcelona. L'autòpsia ha determinat que la dona ja feia uns dies que estava morta quan la van trobar. L'haurien assassinat pels volts del dia de Nadal, segons fonts properes al cas consultades per l'ARA.

El dia 29 de desembre al migdia una companya que compartia pis amb la víctima va donar l'alerta que no la localitzava, després d'uns dies d'intentar posar-se en contacte amb ella retiradament. Finalment, va entrar a la seva habitació i es va trobar el cos ja sense vida estès al llit. De seguida va avisar la policia i els sanitaris, que no van poder fer res més que certificar-ne la defunció.

Judici a l'octubre

L'arrestat –de 31 anys– ha passat aquest dilluns al matí a disposició del jutjat de violència contra la dona número 3 de Barcelona, que n'ha decretat l'ingrés entre reixes de manera provisional. Aquest jutjat ja va tramitar una denúncia de la víctima contra l'ara detingut el 2020. Sigui per por al seu botxí, a ser prejutjada o per circumstàncies personals, com passa en molts procediments per violència masclista, la dona finalment va declinar declarar contra l'home. Segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en aquell moment el jutjat va decidir arxivar el procediment per manca de proves.

Posteriorment, el 2022 la Choumicha va tornar a denunciar l'arrestat per amenaces. En aquest cas el procediment, segons aquestes mateixes fonts, va recaure al jutjat de violència sobre la dona número 5 de Barcelona, que havia assenyalat el judici per a l'octubre vinent. Segons les dades dels Mossos d'Esquadra, només dues de les dones assassinades l'any passat a Catalunya havien denunciat el seu agressor.

La conselleria d'Igualtat i Feminismes ha condemnat l'assassinat i ha traslladat el condol a la família i l'entorn de la víctima. "Erradicar les violències masclistes és una qüestió de país. Per aquest motiu, el departament fa una crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes i deixar a zero el recompte de feminicidis i del conjunt de violències masclistes", subratlla el departament en un comunicat. Des que van començar-se a recollir dades oficials (2012), s'han produït 128 feminicidis a Catalunya i 92 infants i adolescents han quedat orfes (vuit aquest any passat).

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats