Tribunals

La fredor del violador d’Igualada: va estar als jutjats tres hores després de l’agressió

Els Mossos l’assenyalen com a autor de manera “inequívoca” per les 12 mostres de sang de la víctima a la jaqueta

3 min
El detingut per la violació d'una menor a Igualada, entrant al vehicle policial després de l'escorcoll a casa seva

BarcelonaBrian Raimundo Céspedes va escoltar impassible, com si no hi tingués res a veure, el relat de “terror” que la víctima d'Igualada va fer durant la seva declaració judicial, dimarts passat. No és l’únic indici que evidencia la fredor de l’home. Les proves recollides en el sumari de la investigació, al qual ha tingut accés l’ARA, també apunten el mateix. Just l’endemà de la brutal agressió a la menor, el detingut –que continua en presó provisional– va anar als jutjats d’Igualada per firmar en una de les vistes de seguiment que se li feien, perquè estava en llibertat vigilada per maltractaments a una exparella.

La noia amb qui aleshores mantenia una relació, que es va acabar poc abans de la seva detenció, el va acompanyar als jutjats, segons va explicar quan va declarar davant dels Mossos d’Esquadra. L’home tenia la cita a tres quarts de deu del matí, tres hores després d’haver atacat la menor i d’abandonar-la malferida i inconscient a tocar d’un solar del polígon Les Comes. De fet, pel que recorda l’exparella de Céspedes, ell li va explicar poca cosa d’aquella nit: tan sols que havia sortit amb dos amics, que la policia havia estat a punt de detenir-ne un per “haver rebentat un cotxe” i que ell s’havia limitat a “estar pel carrer”. No li va veure cap cop ni marca enlloc i la seva actitud els dies posteriors va continuar igual que sempre. Sense remordiments.

Durant la seva declaració davant de la policia, la jove va descriure Céspedes com un noi “narcisista, agressiu i molt imprevisible” i va acusar-lo de maltractar-la fins a cinc vegades. La primera, la va arrossegar escales avall de la finca on vivien i després d’apallissar-la, la va tornar a pujar a casa i la va agredir sexualment. “Sempre que venia begut o estava gelós em pegava”, va assegurar la noia, que tot i així va descartar denunciar-lo.

Acorralat per l’ADN

Els Mossos d’Esquadra van arrestar Céspedes el 21 d’abril. Durant l’escorcoll a casa seva, els agents van localitzar la jaqueta negra que l’home portava la nit de l’agressió. Els forenses hi van trobar dotze mostres de sang de la víctima. Una prova que, segons els investigadors dels Mossos, “evidencia de manera definitiva i inequívoca la presumpta autoria de l’investigat en l’agressió de la menor”.

De fet, per als investigadors no només les proves d’ADN acorralen Céspedes. La geolocalització del seu mòbil el situa a la zona de l’agressió en el moment que es va produir. A més, 155 càmeres de videovigilància van captar el presumpte agressor seguint la víctima la nit dels fets. Primer a distància i, després, accelerant el pas fins que el tenia pràcticament a sobre. La roba que portava l’home de les imatges coincideix amb la que duia Céspedes aquella nit, segons recorda l’exparella, i és també la que es va trobar a casa del detingut, que continua preventivament a la presó.

Després de les declaracions d’aquesta setmana la investigació encara la recta final. De moment, el jutge atribueix a Céspedes un delicte d’assassinat en grau de temptativa i un d’agressió sexual. L’acusació popular, exercida per la patronal de l’oci Fecasarm i la discoteca Èpic, ja ha avançat que demanarà per a ell una condemna “exemplar” de més de vint anys de presó. L’advocat i secretari general de l’entitat, Joaquim Boadas, insisteix que el cas ha de servir perquè atacs d’aquest tipus no es tornin a produir a les zones d’oci nocturn, i reclama més mesures de prevenció i conscienciació a les administracions, així com un reforç de la vigilància policial i de les freqüències del transport públic. 

stats