Tribunals

El "terror" de la víctima d'Igualada: nits d'insomni i pànic de sortir al carrer

La menor declara per primera i única vegada en un procediment pensat per evitar la revictimització

3 min
El carrer dels Països Baixos, on es va produir l'agressió sexual

IgualadaHan passat set mesos des de la violació d'una menor a Igualada la matinada de l'1 de novembre. La brutal agressió li ha deixat unes seqüeles físiques de les quals encara s'està refent i un impacte psicològic que demostra el sol fet que el seu cap ha esborrat tots els records d'un període de deu dies: des que va sortir de la discoteca, moments abans que l'ataquessin, fins a l'11 de novembre. Des de llavors viu amb “terror”, segons ha explicat ella mateixa al jutge que investiga el cas en la seva primera i amb tota probabilitat única compareixença en el procediment.

El jutjat d'instrucció 4 d'Igualada ha optat per fer una prova preconstituïda, una fórmula que intenta evitar en la mesura del possible la revictimització: la noia ha declarat per videoconferència durant uns 15 minuts des d'uns altres jutjats i el magistrat del cas ha anat traslladant per telèfon a l'equip de psicòlegs que l'atenen –i que eren al costat de la menor– les preguntes que plantejaven les parts, i ella les responia als tècnics. “Ha pogut declarar sense preguntes addicionals, sense ser interrompuda ni qüestionada”, ha subratllat el seu advocat, Jorge Albertini, a la sortida dels jutjats.

La noia només recorda que quan va sortir de la discoteca va recollir la bossa al guarda-roba i es va canviar les sabates de taló per unes vambes per anar a l'estació. La defensa del detingut li ha preguntat amb qui va sortir del local. Ella ha explicat que ho va fer acompanyada d'un amic, de qui es va acomiadar pocs metres després. El seu cervell ho ha esborrat però les imatges de les càmeres de seguretat recollides pels Mossos d'Esquadra, que formen part del sumari del cas, evidencien que l'agressor ja la va seguir des d'aquell moment; primer a més distància i després accelerant el pas, fins que la va abordar a prop d'un solar de l'avinguda Països Baixos. Després va marxar, i la va deixar malferida a terra i inconscient. El jutge considera que si no hagués sigut pel transportista que la va trobar i va trucar a emergències hauria mort.

El carrer dels Països Baixos d'Igualada, on es va produir l'agressió sexual.

Segons Albertini, la víctima ha deixat constància de les seqüeles que arrossega des d'aleshores: a les lesions físiques que l'han obligat a passar per quiròfan sis cops s'hi sumen “les nits d'insomni, el terror i el pànic de sortir al carrer, aquest dia a dia de no poder estar tranquil·la i el tractament físic i psicològic als quals s'ha de sotmetre”, ha explicat l'advocat.

Sense penediment

Perquè la prova sigui vàlida de cara al judici s'ha de fer amb totes les garanties, i això implica la presència de l'investigat, que ha compartit sala amb el jutge, les acusacions i la seva defensa, per evitar la confrontació visual amb la víctima. Ell, segons fonts judicials consultades, ha escoltat el relat de la menor capcot i impassible, com si la cosa no l'incumbís.

“Sense cap mena de penediment, li ha entrat per una orella i li ha sortit per una altra”, deia a la sortida dels jutjats Joaquim Boadas, advocat de la Fecasarm i de la discoteca Èpic, que exerceixen l'acusació popular i que ja han avançat que demanaran una condemna superior als 20 anys per a l'agressor. Boadas ha subratllat que el mal fet a la noia és “irreversible”, però ha demanat a les administracions que treballin per a la prevenció i la conscienciació per evitar que atacs així es repeteixin. En aquest sentit, ha demanat més presència policial a les zones d'oci nocturn, així com la millora de l'enllumenat i de les freqüències de transport públic. “Sortir de nit no és perillós, ho són individus com aquest”, ha sentenciat.

Aquesta no és l'única causa judicial que arrossega l'agressor: quan va cometre l'agressió estava en llibertat vigilada per maltractament a una exparella. A més, la seva xicota en el moment de la violació –que dilluns va declarar com a testimoni– també es planteja denunciar-lo per agressió sexual. Després d'escoltar-la, el jutge va deduir testimoni dels fets perquè un altre jutjat els investigui. 

stats