Societat 12/07/2019

Els 'whatsapps' sostenen el relat de la víctima de la violació de Manresa

La mare diu que la seva filla "té por de tot", mentre que altres testimonis neguen l'agressió

Pau Esparch
3 min
Dos dels acusats entrant aquest matí a l'Audiència de Barcelona, abans de començar el judici

BarcelonaUn dels set acusats de la violació en grup de Manresa va escriure que la víctima “es queixava”. Així ho va transmetre en un 'whatsapp' en què també parlava d’haver-ho “passat bé”. Els mossos d’esquadra que van investigar aquest cas van accedir als missatges que els acusats, la víctima i el seu entorn es van enviar en els dies posteriors a la presumpta violació. L’agent que va dirigir la investigació ha declarat aquest matí a l’Audiència de Barcelona, on ha afegit que la víctima, que ara té 17 anys i que en el moment dels fets en tenia 14, va enviar poc després de la violació un 'whatsapp' a una amiga seva: “¿Tu creus que si estic bé m’ho faig amb set o vuit? Em van drogar”.

Els diversos missatges sostenen el relat de la menor, que dilluns va declarar que té “flaixos” dels fets i que sospita que li van posar una substància a la beguda per drogar-la. La víctima també va manifestar en els 'whatsapps' que, si un dels acusats –el Bryan– sabia que ella deia noms, la “matava”. Es tracta del mateix home que li va retreure a la noia, segons els missatges, que hagués tingut relacions amb “tots” els de la festa. Els mossos que van investigar la violació en grup han explicat que en les primeres declaracions que van prendre “hi faltaven coses” perquè les persones tenien por. Tots els testimonis ho van dir en l’anterior sessió del judici i també ho ha expressat un noi que ha declarat avui: el Bryan el va amenaçar perquè digués a la policia que tenia xicota.

Durant la investigació, els mossos també van trobar una pistola a l’habitació del Bryan. L’arma no era de foc, sinó d’aire comprimit, però un agent ha subratllat que tenia la mateixa forma que una pistola policial. L’arma podria ser la que la víctima i l’amiga van descriure dilluns, i que la utilitzessin per atemorir-les.

La mare i la tieta de la víctima, que també han declarat avui, han coincidit en dir que la menor ha rebut amenaces. “La segueixen pel carrer” a Manresa, ha assegurat la tieta. La mare també ha apuntat que segueixen la seva filla i ha afegit que la noia “té por de tot”. Ha subratllat que la menor continua necessitant atenció psicològica, que ha hagut de reprendre amb la celebració del judici.

En canvi, dos testimonis –majors d’edat– pròxims al grup dels acusats han negat l’agressió sexual múltiple. Una jove ha atribuït les sortides dels homes de la caseta on es feia la festa “per anar a pixar” i que s’hi estaven “pocs segons”. Ha assegurat que la víctima “estava bé” i que “es volia quedar allà”, mentre que ha apuntat que no havia vist que tingués relacions. L’altre testimoni ha sigut un jove que ha manifestat que havia anat amb el cotxe amb dos dels acusats –el Bryan i el Maikel–, la víctima i la seva amiga quan va acabar la festa. Ha explicat que el Bryan va baixar del cotxe abans d’arrencar i que, un cop a Manresa, les noies van marxar i el Maikel va anar sol a casa seva. També ha declarat la mare d’aquest últim acusat, que ha negat que les menors estiguessin a casa.

Aquesta versió que han exposat els tres testimonis és totalment diferent del relat que van fer la víctima i la seva amiga dilluns. L’última va dir que els acusats amb qui havien anat amb cotxe tenien la intenció de tirar la víctima a un riu, però que ella els va convèncer de no fer-ho.

La pròxima sessió del judici serà al setembre, quan es farà una prova pericial de les mostres d’ADN, en les quals s’ha trobat una única coincidència amb el perfil d’un acusat, segons fonts del cas. Les parts també exposaran les seves conclusions definitives, moment en què la fiscalia podria canviar la petició d’abusos per agressió sexual.

stats