Suplements 23/04/2013

Sant Ramon Llull el 2016?

El procés de canonització de Ramon Llull va per bon camí, després de diversos intents frustrats dels segles XVII, XVIII i XX

Daniel Romaní
3 min
SANt ramon llull el 2016?   El procés de canonització de Ramon Llull va per bon camí, després de diversos intents frustrats dels segles XVII, XVIII i XX

Des de fa molts anys, de fet des de poc després de la seva mort, a Mallorca es reconeix Ramon Llull com a beat. "El poble mallorquí va descobrir en ell una vivència heroica de les virtuts cristianes, un cop s'hagué convertit d'una vida frívola i mundana", diu Gabriel Ramis, postulador de la causa per canonitzar el gran filòsof. "La fama de miracles ha acompanyat sempre Ramon Llull. A la processó d'enterrament que s'organitzà des de Porto Pi fins a la ciutat de Mallorca, a l'església de Sant Francesc, posaven els malalts al carrer i molts foren guarits. I amb motiu dels processos (segles XVII, XVIII I XIX), hi ha constància de miracles", recorda Gabriel Ramis. "La mandíbula de Ramon Llull, que avui és dins d'un reliquiari de plata, era portada per frares a casa dels malalts per guarir-los. Molts eren guarits, com consta en els processos", subratlla Ramis.

A Mallorca, quan dius "el beat" no cal que diguis qui és; tothom entén que és Ramon Llull. "Llull és venerat com a beat pel culte immemorial", diu Ramis. Però no ha estat canonitzat. Al llarg de la història s'ha intentat canonitzar-lo de manera processal, els anys 1605-1613, el 1747, el 1751 i el 1905. Sempre sense èxit. El principal escull era que les tesis antil·lulistes del segle XV, amb Nicolau Eimeric al capdavant, que titllaven Llull d'heretge, havien fet forat. Últimament la Santa Seu ha nomenat dos censors teòlegs per estudiar l'ortodòxia de Ramon Llull. El seu estudi ha estat positiu. A més, el Centro Italiano di Lullismo ha publicat un llibre sobre la matèria, Da Raimondo Lullo a Nicola Eimeric. Storia di una falsificazione testuale e dotrinale , que confirma el que molts estudiosos sostenien: Eimeric va falsificar i tergiversar els textos de Ramon Llull per acusar-lo d'heretge. Efectivament, va haver-hi intents d'incloure algunes obres a l'índex de llibres prohibits, però no van reeixir.

Tot això ja és història. El procés per canonitzar Llull ha entrat en una nova fase: "Ara s'està elaborant una positio , un estudi històric que ha de provar que Llull va practicar totes i cadascuna de les virtuts cristianes en grau heroic", diu Ramis. Si el procés no s'alenteix, la seva canonització no hauria de trigar gaires anys. ¿Podria ser canonitzat el 2016, coincidint amb els 700 anys de la seva mort?

MOTIUS PER A LA CANONITZACIÓ

De motius per ser canonitzat n'hi ha un munt. "La seva experiència de Déu va assolir una alta dimensió mística evident, com es pot comprovar al famós llibre Amic e Amat , una de les grans peces místiques de la literatura universal, que està al mateix nivell que el Càntic dels càntics i de les obres de Sant Joan de la Creu", subratlla Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia Catalunya. D'altra banda, Armand Puig precisa que "a les seves obres, Llull va explicar de manera extraordinària els misteris de la fe cristiana, com va fer-ho també sant Tomàs d'Aquino i sant Bonaventura de Bagnoregio, els altres dos grans teòlegs del segle XIII". Puig també destaca "la seva preocupació constant per presentar un cristianisme dialogant, que pretenia persuadir de la veritat cristiana deixant la porta oberta a la llibertat d'opció religiosa, com es pot veure al llibre Gentil i els tres savis . I last but not least , recorda que, segons la tradició, va ser apedregat a Bugia (actual Béjaïa): uns genovesos el van trobar amb vida i el van dur a Mallorca i mentre la nau s'acostava al port de Palma, "l'Amic e Amat" va expirar dins la nau. Per això també és venerat com a màrtir.

La canonització de Llull va per bon camí. Però com diu el postulador de la seva causa, Gabriel Ramis, "no es pot dir blat fins que no sigui al sac i ben fermat".

_______________________

*Daniel Romaní és periodista i escriptor

stats